2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Vucic: Koszovóban kitörhet a földi pokol

Aleksandar Vučić elnök szerint a helyzet “földi pokollá” válhat a Szerbiától elszakadt Koszovóban, ha a helyi hatóságok nem változtatják meg a szerb rendszámtáblák betiltására vonatkozó tervüket. A szerb államfő vasárnap, egy nappal azelőtt nyilatkozott, hogy a régi, Belgrádban kiadott rendszámtáblákat használó járművezetőkre bírságot szabnának ki.

Hétfőn Vučić Brüsszelben részt vesz az EU által támogatott megbeszéléseken Albin Kurti , az USA által támogatott koszovói vezetővel, hogy egy utolsó kísérletet tegyen a fenyegető villámcsapás elhárítására.

“MINDENT MEGTESZÜNK, HOGY MEGAKADÁLYOZZUK A HÁBORÚT, DE EZ NEM RAJTUNK MÚLIK” – MONDTA VUČIĆ A PRVA TV-NEK.

“Egy ilyen esetben Szerbia a népével lesz, a szerbek pedig megvédik otthonaikat” – tette hozzá, és a koszovói hatóságokat okolta a kialakult helyzetért.

“Ha [Kurti] el akarta volna halasztani a döntést, akkor már korábban elhalasztotta volna… De Kurti megmutatta, hogy nem akarja a szerbeket Koszovóban és Metóhiában”.

A Koszovó által kieszelt ellentmondásos terv a szerb rendszámtáblák fokozatos megszüntetésére már hónapok óta állandó feszültségek forrása Belgrád és Pristina között. A terv szerint, amely mintegy 10 ezer járművezetőt érint a régióban, a rendszámokat jövő év április 21-ig koszovói rendszámokra kell cserélni.

Azoknak a sofőröknek, akik nem tesznek eleget a tervnek, először figyelmeztetést kell kapniuk, majd a második szakaszban 150 eurós bírságot kell fizetniük, végül pedig a rendszámtáblákat és a járművet is elkobozzák.

A júliusban tett kísérlet a lépés érvényesítésére majdnem harcokhoz vezetett Szerbia és Koszovó között, de a válságot sikerült elkerülni, miután európai és amerikai diplomaták közvetítésével ideiglenes megoldás született. November elején több tucatnyi szerb nemzetiségű koszovói kormányalkalmazott mondott fel állásából, miután Pristina elbocsátotta a helyi rendőrfőnököt, mert az nem volt hajlandó végrehajtani a rendszámtáblákkal kapcsolatos intézkedéseket.

Szerbia és a szakadár tartomány, amelyet az ENSZ nem ismer el független államként, egyaránt fontolgatja az EU-hoz való csatlakozást. Céljaik azonban kizárják egymást, mivel Pristina független államként tervezi a csatlakozást, míg Belgrád Szerbia szerves részének tekinti Koszovót.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató