2024. február 23. - Alfréd
EUR : 387.19
USD : 356.76
Időjárás ikon12°

Zelenszkij az ENSZ BT rendkívüli ülésének összehívását kéri a legújabb orosz rakétacsapások miatt

Volodimir Zelenszkij utasította Ukrajna ENSZ-nagykövetét, hogy a legújabb orosz rakétacsapások miatt követelje a Biztonsági Tanács rendkívüli ülésének összehívását.

„Civilek meggyilkolása, a polgári infrastruktúra lerombolása terrorcselekmények. Ukrajna továbbra is határozott választ követel a nemzetközi közösségtől ezekre a bűncselekményekre” – közölte az ukrán elnök.

Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka is elítélte az orosz rakétatámadásokat. „Az ukrán hadsereg legyőzésére képtelen ellenség civilek, hőerőművek, egészségügyi intézmények, sőt csecsemők ellen is hadat visel” – fogalmazott a főparancsnok, utalva arra, hogy egy orosz rakétatámadás során találat ért egy szülészeti osztályt Zaporizzsja megyében, és meghalt egy újszülött.

Azt mondta, az orosz erők 67 rakétát lőttek ki Ukrajnára, ebből csak a fővárosra, Kijevre 30-at. Utóbbiból 20-at semmisített meg az ukrán légvédelem. Országszerte 51 rakétát és öt drónt semmisítettek meg még becsapódás előtt az ukrán erők – közölte.


Zaluzsnij köszönetet mondott a partnerországoknak az Ukrajnának adott légvédelmi és rakétaelhárító rendszerekért, kiemelve, hogy „az európai béke közvetlenül függ Ukrajna stabilitásától és biztonságától”.

(MTI)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató