2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Die Presse: Magyarország féktelenül csúszik tovább az autokráciába

Az osztrák lap szerint a „mintegy 13,3 milliárd eurós támogatás elvesztése sem akadályozza meg Orbánt abban, hogy autokratikus kormányzási módját megszilárdítsa”.

„A magyar kormány parlamenti kontrollja már csak papíron létezik, a bíróságoké pedig jelentősen meggyengült, de még az uniós költségvetésből származó mintegy 13,3 milliárd eurós támogatás elvesztése sem akadályozza meg Orbán Viktor miniszterelnököt abban, hogy autokratikus kormányzási módját megszilárdítsa” – áll a Die Presse hasábjain.

Az osztrák lap szerint Bizottság jövő heti ülésén úgy dönt majd, hogy bár a magyar újjáépítési terv alapvetően megfelel a követelményeknek, azonban Magyarország határozatlan időre nem kapja meg az újjáépítési alapból járó 5,8 milliárd eurós támogatást. A Bizottság szerint ugyanis a magyar kormány a november 19-i határidőig nem hajtotta végre a magas szintű és széles körben elterjedt politikai korrupció elleni küzdelemre irányuló reformok listáját. Továbbá a Bizottság a jövő héten ajánlást fogad el a tagállamok pénzügyminiszterei számára, hogy ideiglenesen visszatartsák a Magyarországnak a jelenlegi 2021-2027-es költségvetési keretben járó teljes uniós kohéziós támogatás 65 százalékát – olvasható a lapban.

„Ezt a két döntést hivatalosan még nem hirdették ki, de de facto már politikai döntés született, ahogyan az néhány napja kiszivárgott a médiába a Bizottság legfelsőbb szintjéről” – írja a cikkíró. Hozzáteszi:

A kormány mégis megpróbálja pozitívan beállítani a helyzetet.

Gulyás Gergely szerint legkésőbb március 31-ig folynak majd a milliárdok Brüsszelből. „Ez jó hír Magyarország és a Bizottság számára, mert Magyarország lojális, segítőkész és jó felhasználója az uniós forrásoknak, és az európai adófizetők által befektetett pénz megfelelően lesz elköltve” – idézi Navracsics Tibort a Die Presse.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató