2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Amcsik húzzatok haza! - Amerika ellenes tüntetés Lipcsében

Tiltakoztak Lipcsében az ellen, hogy az USA belerángatja Németországot a konfliktusokba.

Lipcsében Amerika-ellenes tüntetések voltak, a szervezők számításai szerint több mint hatezer résztvevővel.

A tüntetésre előző este került sor, és azt a Compact magazin, az AfD (Alternatíva Németországért) párthoz ideológiailag közel álló kiadvány jelentette be.

A tüntetők végigvonultak a városközponton, majd az amerikai konzulátus mellett, az alkotmánybíróság épülete előtt sorakoztak fel, orosz és német zászlókat bontva. Azt skandálták, hogy

"amcsik húzzatok haza!"


Ezzel egy időben Lipcsében tiltakozó akciót tartottak a baloldali erők, akik az úttesten ülve próbálták elállni az Amerika-ellenes tüntetés útját. A biztonsági erők véget vetettek ennek.

"Tegnap hatezer ember jött el az első országos Amerika-ellenes tüntetésre a Simsonplatzon, a lipcsei amerikai konzulátus előtt" - írja a Compact.

A kiadvány kiemelte az USA elleni tiltakozások jelentőségét, az USA-t megszálló rezsimnek nevezve, amely konfliktusokba rángatja Németországot.

A helyi rendőrség szerint nem több mint 1000 ember jelent meg a gyűlésen, de a tüntetők száma a demonstráció folyamán egyre nőtt.

A hatóságok szerint több mint tíz vizsgálatot indítottak rendőrök elleni támadások, inzultusok és a gyülekezési jog megsértése miatt.



A hét eleje óta ez már legalább a második gyűlés Lipcsében. Az előzőt hétfőn tartották, a tüntetők a Németország által Ukrajnának nyújtott katonai segélyek megszüntetését követelték.

Oroszország február 24. óta katonai különleges műveletet hajt végre Ukrajnában. Ennek fényében az Egyesült Államok és NATO-szövetségesei továbbra is több tízmilliárd dollár értékű fegyverekkel támogatják a kijevi rezsimet. Moszkva a maga részéről többször kijelentette, hogy a nyugati fegyverszállítások csak meghosszabbítják a konfliktust, és hogy a fegyverszállítás az orosz légierő legitim célpontjává válik.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató