2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

A jövőben gyilkos robotokat is bevethet a San Franciscó-i rendőrség

San Francisco közgyűlése megszavazta, hogy a városi rendőrség extrém körülmények között („ha a lakossági vagy hatósági személy élete veszélyeztetve van, és a fennálló veszély mértéke ezt indokolja”) bevethessen gyilkolni képes robotokatírja a BBC.



A San Franciscó-i rendőrség (SFPD) a BBC-nek elmondta, jelenleg nem dolgoznak felfegyverzett robotokkal (bomba hatástalanítására viszont korábban is használtak robotot), a döntés értelmében viszont a jövőben lehetnek olyan forgatókönyvek, amelyekben halálos erőszakot alkalmazhat egy rendőrségi robot.

A rendőrség szóvivője szerint „a robotokat robbanótöltetekkel lehetne felszerelni, hogy olyan épületekbe törjenek be, ahol erőszakos és felfegyverzett gyanúsítottak tartózkodnak, és mozgásképtelenné tehetik vagy zavarba hozhatják a közvetlen életveszéllyel fenyegető személyeket”.

„Egyetlen irányelv sem képes előre látni minden elképzelhető helyzetet vagy rendkívüli körülményt, amellyel a rendőrök szembesülhetnek. Az SFPD-nek fel kell készülnie, és képesnek kell lennie arra, hogy arányosan reagáljon”

– tette hozzá a szóvivő.


A robotokat az intézkedés támogatói szerint is csak szélsőséges helyzetekben lehetne alkalmazni, az ellenzői szerint viszont újabb lépést jelent a rendőrség militarizálódása felé, miután a szövetségi kormány már korábban katonai felszereléseket, terepszínű egyenruhákat, szuronyokat és páncélozott járműveket bocsátott a rendőrség rendelkezésére, és csak egy idén elfogadott törvény kötelezi a rendőröket arra, hogy leltározzák a katonai felszereléseket, és engedélyt kérjenek azok használatára.

Az intézkedést egy olyan módosítással fogadták el, amely pontosítja, hogy a rendőrök csak más de-eszkalációs taktikák alkalmazása után vethetnek be felfegyverzett robotokat. A testület azt is kikötötte, hogy csak korlátozott számú, magas rangú tiszt engedélyezheti a használatát.

Dr. Catherine Connolly, a Stop Killer Robots (Állítsuk meg a gyilkos robotokat) nevű csoport tagja szerint a lépés „egyre inkább eltávolíthatja az embereket az erőszak alkalmazásától és az erőszak alkalmazásának következményeitől”, az intézkedés pedig „megkönnyítheti a halálos erő alkalmazásáról szóló döntések meghozatalát”.

llyen típusú robotot egyébként már használnak az Egyesült Államok más részein is. 2016-ban a texasi Dallasban a rendőrség egy C-4 robbanóanyaggal felfegyverzett robotot használt egy orvlövész megölésére, aki két rendőrt megölt és többeket megsebesített.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató