2024. április 23. - Béla
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Klicsko nem zárja ki, hogy újabb támadás esetén Kijev tavaszig fűtés nélkül marad

Vitalij Klicsko, Kijev főpolgármestere csütörtökön azt mondta, hogy ha rakétatámadások érik az ukrán fővárost, az is előfordulhat, hogy tavaszig fűtés nélkül marad a lakosság.  

Ha súlyos sérüléseket szenved a kijevi infrastruktúra, le kell majd engedni a vizet a fűtőhálózatból, tavasznál előbb pedig valószínűleg nem sikerül újra feltölteni.  

“Ha a következő 24 órán keresztül nem tudjuk fűteni a hálózatban lévő vizet, miközben -5 fokos vagy nagyobb fagy van odakint, akkor ki kell engednünk a kijevi fűtőhálózatból a vizet, mert az veszélybe sodorná az egész rendszert”

mondta Klicsko, ami azt jelenti, hogy télen fűtés nélkül maradhat a város, tavasszal pedig iszonyúan nehéz kihívások elé kerülnek a probléma helyreállításakor.

Klicsko azt is elmondta, hogy “nagyon rövid időn belül a lakásokban lévő hőmérséklet nem fog érdemben különbözni a kinti hőmérsékletről”.    

A lakosságot ismét arra szólította fel, hogy készüljenek fel a legrosszabb forgatókönyvekre is, és legyen kész tervük baj esetére.  

“Ma Kijevben 3,5 millió ember van. 430 fűtési pont (az ukrán elnök elnevezésében “legyőzhetetlenségi pont” – a szerk.) nevetségesen kevés, de 5 ezer sem lenne elég. (…) Arra vannak kitalálva, hogy az emberek rövidtávon átvészeljék a helyzetet, nem arra, hogy ott lakjanak”  - közölte Klicsko.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató