2024. június 21. - Alajos, Leila
EUR : 395.57
USD : 368.31
Időjárás ikon32°22°

Scholz felszólította Putyint: Oroszország azonnal vonja ki csapatait Ukrajnából

Németország elítéli az ukrajnai polgári infrastruktúra elleni orosz légicsapásokat  – közölte Olaf Scholz német kancellár Vlagyimir Putyin orosz elnökkel pénteken telefonon  a német szövetségi kormány szóvivőjének tájékoztatása szerint.

A német kancellár legutóbb szeptember közepén beszélt az orosz elnökkel. Steffen Hebestreit kormányszóvivő a több mint két hónapra megszakadt párbeszéd folytatásáról tájékoztató közleményében ismertette, hogy az egyórás beszélgetés témája az Ukrajna elleni orosz támadó háború és következményei voltak.

A kancellár ismét elítélte a nemzetközi joggal ellentétes támadást, ezúttal különösen a polgári infrastruktúrára mért légicsapásokat, és hangsúlyozta, hogy Németország kitartóan támogatja Ukrajnát az orosz agresszióval szembeni védelmi képességének biztosításában. Olaf Scholz azt is ismételten sürgette az orosz elnöknél, hogy találjon mielőbb diplomáciai megoldást a konfliktusra, és e megoldás részeként vonja ki az orosz csapatokat Ukrajnából.

A kancellár és az orosz államfő az Ukrajna elleni háború miatt “különösen feszült” globális élelmezési helyzetről is tárgyalt – áll a közleményben, amely szerint mindketten kiemelték az ukrán gabonaexportról szóló meghosszabbított megállapodás jelentőségét. A kancellár és az orosz elnök végül megállapodott abban, hogy továbbra is kapcsolatban maradnak.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató