2023. március 27. - Hajnalka
EUR : 388.21
USD : 361.93
Időjárás ikon11°

Apáti Bence: Liberális érzékenyítés RTL módra

Valahol vidéken, egy lepukkant kocsmában vagyunk, a koszos – amúgy étteremnek becézett – ivóban néhány végtelenül egyszerű ivócimbora üldögél, karikatúraszerűen, merész túlzásokkal fűszerezve, vadul szidják a cigányokat. Gátlástalanul, ahogy a csövön kifér. 

Nappal van, valószínűleg egyiknek sincs munkája, pénze is alig, a saját életükben sikertelenek, ezért aztán minden rosszért a romákat hibáztatják.

Egyszer csak egy baseballsapkás fickó, akiről messziről süt, hogy fizimiskáját a készítők egy tipikus Trump-szavazóról mintázták, és akinek a jelenet előtt egy nappal pár ravasz cigány minden pénzét elnyerte kártyán, egy félig kiolvadt mirelit pizzával érkezik a kocsmába, ahol megpróbálja az ételt kiolvasztatni. 

Ezt azonban a drága, márkás pólóban terpeszkedő rasszista tulaj először nem engedi meg neki, azonban miután a pénzétől megfosztott szerencsejáték-függő elkezdi a romákat szidni, mégis engedélyt kap az étel felmelegítésére.

A jelenetet az RTL Klub hozta össze, és a hetekig reklámozott vadonatúj sorozatban, a Nagy fehér főnökben láthatja az igen tisztelt nagyérdemű. 

Műfaja propaganda, azon belül is liberális érzékenyítés. Ezt persze a televízió nem így hívja, hanem fontos társadalmi problémák bemutatásának.
De vissza a kocsmába!

A bunkó vidéki asztaltársaságban – kissé meglepő módon – egy cigány férfinak is állandó helye van. 

Az ő dolga megjeleníteni a Stockholm-szindrómás, kissé öngyűlölő, rasszista – bizony! – romát, aki hibái ellenére is a csoport legtöbb ésszel megáldott és legnormálisabb tagja, azonban minden bizonnyal úgy érzi, csak akkor fogja befogadni a többségi társadalom, ha a „saját fajtája” ellen fordul, és ő maga is bekapcsolódik a cigányok mocskolásába. 

A haverok persze nemcsak a cigányokat szapulják, de b…ziznak és zsidóznak is.

Láthatóan az RTL Klub szerint szerint így mulat a vidék, így élnek a vidékiek: lusták, buták, korlátoltak, egytől egyig fekete öves rasszisták, homofóbok és antiszemiták, fogalmuk sincs az elfogadásról, a haladásról, és mint az a csatorna minden híradójában elhangzik, ezek miatt a borzalmas figurák miatt van Orbán Viktor hatalmon, mert tudvalevő, hogy kizárólag ezek a gonosz és elvetemült, gyűlölködő vidékiek szoktak a Fideszre szavazni.

A televízióban egyelőre csak az első rész ment le, de nincs kétségem afelől, hogy a roppant bátor és haladó forgatókönyvírók egy olyan jelenetet is beleírtak a „műbe” , ahol az agymosott vidékiek a későbbiekben az M1-et nézve fognak fröcsögve migránsozni.

Nándit, a fehér főnököt a liberális forradalom egyik kedvence, Lengyel Tamás játssza. A színművész nem sokat bíbelődött a karakterformálással, lényegében ugyanazt a figurát hozza, amit a Mi kis falunkban már láthattunk és megszokhattunk tőle, még a „t” és a „d” betűt is ugyanúgy elpuhítja, mint a vidéki zsákfalu lakóinak életét bemutató „műben”. 

Végül is minek újabb tájszólást, hangot vagy gesztusokat kidolgozni? Ami egyszer már bevált, azon teljesen felesleges változtatni.

Ilyenkor nekem persze bevillannak a Trónok harca szereplői. Aki nem látta az HBO sorozatát: minden királyság lakója másik akcentussal beszéli az angolt, amiről aztán egy pillanatra sem feledkeznek meg, nem esnek ki a karakterükből, nem kukucskál ki a figura mögül – hamissá téve a szereplőt – az eredeti színész, láthatóan rengeteg munka van az alakítások mögött.

Munka. Fáradságos, nehéz iparosmunka. Mert bizony kemény munka is szükséges egy jó szerepformáláshoz. Nem lehet mindig önmagunk és egykori tanáraink, osztályfőnökeink hatása alá kerülve ösztönből játszani. 

Idehaza viszont bántóan sokszor azt láthatjuk, hogy a magyar színész ugyanazt az eszköztárat használja, amit már százszor vagy ezerszer bemutatott, nincs a figura mögött semmi jó értelemben vett meló, az illető csak megtanulja a szöveget, majd belülről, a saját múltjából és a régi szerepeiből építkezve hoz valamit. Jót vagy rosszat, mindegy, de biztosan valami ismerőset.

Egyszer egy pályakezdő fiatal színész interjújában olvastam: ő azt tanulta az egyetemen, hogy egy szerepben félig mindig benne kell lennie saját magának is. Ne! Könyörgöm, ne! Nem akarom látni tizedszerre is ugyanazokat a manírokat, ugyanazokat a gesztusokat!

Az igazi varázslat akkor történik meg, amikor Heath Ledger a teljesen elmebeteg és kiszámíthatatlan Jokert játssza vagy amikor Christian Bale negyven kilót fogy A gépészért, esetleg ugyanennyit hízik az Amerikai botrányért. 

Vagy amikor Will Smith Muhammad Alit játssza. Négy hónap boksztanulás után, a világbajnok mozdulatait, akcentusát, stílusát megtanulva, utánozva. A filmben Will Smith teljesen eltűnt, de ettől volt jó az alakítás.

Tudom, az ilyen típusú felkészülés rettenetesen nehéz, ráadásul igen kockázatos is; egy-egy nagy alakításba akár bele is lehet halni. 

Sorozatokban, filmekben játszó honi színészeink ráadásul képtelenek úgy végezni a dolgukat, mintha nem egy színházban lennének. 
Kevés kivételtől eltekintve mindenki sok, maníros, harsány, úgy dolgoznak, mintha a Vígszínház nagyszínpadán játszanának. Reméljük, az új SZFE vezetésével a színészek ez irányú képzése is meg fog változni!

De addig sajnos a Nagy fehér főnököt kell nézünk. Ami ugye elsősorban liberális propaganda, és csak másodsorban filmművészeti alkotás.
A fentieken túl miért mondom ezt? Mert a sorozat a bunkó és rasszista vidékieken túl egy transznemű nő kálváriáját helyezi a cselekmény központjába.

Az illető a szerepe szerint a Lengyel Tamás által játszott Nándi öccse, Ottó, aki eredetileg csak úgymond b…zi volt, de később, miután elköltözött a kisvárosból, át is műttette magát nővé. Így aztán napjainkban Brigiként éli az életét.

Nándi jó vidéki, homofób bunkóhoz méltó módon persze azonnal le is üti, amint találkozik vele, és meglátja a frissen átműtött öccsét, ezzel is jelezve, hogy a bunkó vidékiek azonnal ütnek, ha meglátnak egy transzneműt. 

Naná, évek óta hallgatják a homo- és transzfób kormányzati propagandát. Meg hát vidékiek ugyebár. Azok meg minden gazságra képesek. 

Vidéken a való életben amúgy senkinek semmi baja velük, szinte minden roma közösségben vannak női ruhában mászkáló férfiak, a kutya sem szokott foglalkozni velük. 

A magyar társadalom amúgy is – egy bizonyos szintig legalábbis – extrém módon elfogadó, ellentétben a nyugat-európai migránsokkal, ott bizony a muszlimok igen gyakran ütnek, ha megpillantanak egy-egy ilyen csodabogarat.

Persze az semmilyen egészséges lelkületű embernek nem tetszik, amikor szoknyás, kirúzsozott férfiak gyerekek előtt járnak termékenységi táncot, bár Magyarországon tudtommal még egyetlen drag queent sem vertek pofán. Pedig igény az lenne rá. Az RTL részéről egészen biztosan.

Sajnálatos módon a baloldali csatorna a homo- és transzfób vidékiekről forgatott egy sorozatot, pedig milyen jó lenne, ha Kolosi úr mondjuk a nem megfelelő névmás használatáért bebörtönzött emberekről vagy a nyugat-európai migránsok által elkövetett valódi, megtörtént transzfób gyűlölet-bűncselekményekről rendelne be művet.

 

 

(Apáti Bence írása megjelent a Magyar Nemzet online kiadásában)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató