2023. február 03. - Balázs
EUR : 387.69
USD : 352.48
Időjárás ikon

Lerombolták az otthonát annak az iráni sportolónőnek, aki hidzsáb nélkül versenyzett

Lerombolták Elnaz Rekabi iráni hegymászó családi házát, írja a BBC.

A sportoló azért került a figyelem középpontjában, mert fejkendő nélkül versenyzett egy nemzetközi versenyen, annak ellenére, hogy iráni nőknek hajukat fejkendővel vagy hidzsábbal, karjukat és lábukat pedig laza ruházattal kell takarniuk. A női sportolóknak akkor is be kell tartaniuk az öltözködési szabályokat, amikor hivatalosan képviselik Iránt a külföldi versenyeken. Rekabi később Instagram-videóban kért bocsánatot, és mondta azt, hogy a fejkendője csak leesett, de a BBC értesülései szerint a bocsánatkérést rákényszerítették.

A közösségi médiában most kezdett el körbejárni egy videó, ahol a ház romjai láthatók, illetve Rekabi bátyját is mutatja a kamera, ahogy sír, de nem tiszta, hogy milyen körülmények között történt a pusztítás. 

Rekabit nagy tömeg fogadta a teheráni repülőtéren a dél-koreai verseny után, hősnek kiáltották ki a tettei miatt. Fejkendő nélkül érkezett a repülőtérre is, haját fekete baseballsapkával és kapucnis pulcsival takarta. Másnap ugyanilyen ruhában találkozott az iráni sportminiszterrel.

A BBC forrása szerint Rekabit az iráni Nemzeti Olimpiai Bizottság egyik szobájában tartották fogva civil ruhás ügynökök jelenlétében, mielőtt a miniszterrel találkozott volna.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató