2024. március 19. - Bánk, József
EUR : 394.46
USD : 361.89
Időjárás ikon

Afrikában kötnek ki a Kijevbe küldött nyugati fegyverek

Oroszország összehívta az ENSZ BT-t az ukrajnai fegyverszállítások miatt.

 Moszkva az ENSZ Biztonsági Tanácsának december 9-ei ülését kérte a kijevi rezsimnek szánt nyugati fegyverszállítások ügyében – közölte a Telegramon Dmitrij Poljanszkij, Oroszország helyettes állandó képviselője a szervezetnél.

“A Biztonsági Tanács ülésén tett nyilatkozatunkban kértük, hogy a Biztonsági Tanács december 9-én ismét ülésezzen Ukrajnáról. A téma a nyugati fegyverellátás. Van miről beszélni”

– írta.


 
A diplomata elmondta, hogy Mohammadu Buhari nigériai elnök megerősítette, hogy az ukrajnai konfliktus a Csád-tó medencéjében élő terroristák egyik fő fegyverforrása.

“A nemzetközi bűnözői csoportok részt vesznek a csempészetben és a pénzmosásban, és a fegyvereket küldő államok tisztviselői is egyértelműen érintettek. Ez a probléma valódi veszélyt jelent a nemzetközi békére és biztonságra, és megérdemli a Tanács kiemelt figyelmét, ezért arra kérjük az indiai elnökséget, hogy december 9-re, péntekre hívja össze a Biztonsági Tanács külön ülését”

– zárta Nebenzia.
 
A Donbassz felszabadítására irányuló orosz különleges művelet megkezdése után az USA, az Egyesült Királyság és az EU több milliárd dollárt különített el az ukrán fegyveres erők felfegyverzésére. Moszkva többször megjegyezte, hogy a Nyugat a konfliktus elhúzására törekszik. Az orosz védelmi minisztérium hangsúlyozta, hogy a külföldi fegyvereket tartalmazó raktárak Ukrajnában az orosz légierő legitim célpontjaivá válnak.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató