2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Vagy előre hozott választások, vagy kormánybuktatás lesz Szlovákiában

Csütörtökön kezdődik a kormány leváltásáról szóló rendkívüli parlamenti ülés a szlovák parlamentben. A bizalmatlansági indítványt a liberális Szabadság és Szolidaritás kezdeményezte Peter Pellegrini képviselőinek segítségével. Három független képviselő azonban elkerülné az azonnali kormánybuktatást és egy szakértői kormány felállítását, amennyiben Eduard Heger kormánya beleegyezik az előre hozott választások kiírásába.
 

 

Ha a koalíció megállapodik a Tomás Taraba körüli független parlamenti képviselőkkel az előre hozott választások időpontjáról, akkor a képviselőhármas nem fogja megszavazni a kormány megbuktatását

– írta a Ma7 szlovákiai portál a szlovák kormány válsága kapcsán.

„Ha a kormánykoalíció pártjai nem egyeznek meg velünk az előre hozott választások időpontjáról, amelynek része lehet a költségvetés elfogadásáról szóló megállapodás is, akkor a kormány bukása mellett fogunk szavazni”

– jelentette ki Tomás Taraba független parlamenti képviselő. Mint mondta, rajta kívül másik két független képviselő, Stefan Kuffa és Filip Kuffa is ugyanígy fog eljárni.

Taraba ugyanakkor azt is hozzátette, amennyiben sikerül megállapodni az előre hozott választások időpontjában, támogatni fogja a költségvetést.

A politikus azt mondta, még folynak az egyeztetések, de az előre hozott választást látja a legjobb megoldásnak. Mint mondta, ebben az esetben elkerülhető lenne a kormány bukása utáni zűrzavar, a szakértői kormány felállításával pedig nem ért egyet. Az előre hozott választás időpontjának megszavazása esetén egy olyan alkotmánymódosítást is eflogadnának, amely lehetővé tenné a választási időszak lerövidítését.

A portál emlékeztetett, hogy a kormánnyal szembeni bizalmatlansági indítványt a Szabadság és Szolidaritás képviselői nyújtották be a Peter Pellegrini volt szociáldemokrata kormányfő körül csoportosult független képviselőkkel együtt.

A javaslat megtárgyalása december 8-án, csütörtökön kezdődik a parlamentben.

Mint ismert, a Szabadság és Szolidaritás (SaS) bizalmatlansági indítványt kezdeményezett a szlovák kormány ellen december 1-jén. A liberális frakció szeptemberben vált ki a négypárti koalícióból, a parlamentben húsz képviselőjük van. A bizalmatlansági indítvány elfogadásához harminc képviselőre van szükség, de az SaS közlése szerint megvan a kellő számú szavazatuk.

A liberális párt azzal indokolta döntését, hogy álláspontja szerint a kormány nem képes orvosolni az emberek problémáit. Továbbá azzal is megvádolták az Eduard Hegeréket, hogy felhagytak a korrupció elleni küzdelemmel.

A Szabadság és Szolidaritás távozása óta eltelt három hónapban a Heger-kabinet parlamenti kisebbségben kormányoz.

 

(Hirado.hu)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató