2023. február 05. - Ágota, Ingrid
EUR : 384.95
USD : 352.2
Időjárás ikon-1°

Teljesen tönkretették a szankciók Oroszországot - kijöttek az adatok

Az orosz pénzügyminiszter azzal számol, hogy az idén a költségvetés hiánya a hazai össztermék (GDP) 2 százaléka lesz az eddig becsült 0,9 százalék helyett és jövőre is 2 százalékos GDP-arányos hiány várható. Anton Sziluanov újságíróknak csütörtökön elmondta, hogy

2024-ben a hiány várhatóan a GDP 1,4 százaléka, 2025-ben 0,7 százaléka lesz.

A pénzügyminiszter szeptember végén nem zárta ki, hogy az idei költségvetés a várt 0,9 százaléknál nagyobb GDP-arányos hiánnyal zár.

Anton Sziluanov csütörtökön elmondta, a költségvetési hiány finanszírozásának fő forrása idén és jövőre is a piaci hitelfelvétel és a Nemzeti Jóléti Alap forrásainak felhasználása. Hangsúlyozta: tekintettel arra, hogy a Nemzeti Jóléti Alap komoly forrást biztosít az infrastrukturális fejlesztésekhez, ezért az a cél, hogy minél kevesebbet kelljen az alap pénzéből felhasználni a költségvetési hiány finanszírozására.

A pénzügyminiszter szerint túl korai még arról beszélni, hogy az orosz olajra vonatkozó nyugati árplafon milyen hatással lesz az orosz költségvetésre, de Moszkva „válaszra készül”. Az olaj- és gázbevételek a legnagyobb arányt képviselik az orosz költségvetésben.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató