2024. július 23. - Lenke
EUR : 390.06
USD : 358.25
Időjárás ikon32°21°

Súlyos börtönbüntetést kapott egy álhírterjesztéssel vádolt orosz ellenzéki politikus

A hadsereggel kapcsolatos hamis információk terjesztése miatt nyolc és fél év börtönbüntetésre ítélték Ilja Jasin orosz ellenzéki politikust pénteken.Jasint azért állították bíróság elé, mert egy áprilisi YouTube-videóban a bucsai mészárlásról szóló nyugati bizonyítékokat taglalta, megkérdőjelezve Moszkva hivatalos verzióját. A Kreml légből kapottnak nevezte a vérengzésről szóló vádakat, amelyek célja szerinte az Oroszországgal szembeni hangulatkeltés. Az ukrajnai háborút követően Oroszország új törvényt fogadott el, amely alapján akár tizenöt év börtönnel is büntethető az, aki hamis információkat terjeszt a hadseregről. Az értelmezésnek nagy teret hagyó jogszabály a Kreml bírálói szerint az egyet nem értés elfojtásának eszköze. Jasin a bíróság előtti utolsó felszólalásában Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz intézte szavait.

A politikus az elnököt tette felelőssé a mészárlásért, és felszólította őt, hogy “vessen véget ennek az őrületnek”.

Ennek a szörnyű háborúnak a következményeit tekintve valószínűleg ön is rájött, milyen súlyos hibát követett el február 24-én. Hadseregünket nem köszöntik virágokkal. Megszállóknak neveznek minket.

Az ön neve pedig összefonódott a halállal és a pusztítással – mondta.

Megjegyezte: az ukránok valószínűleg sohasem fognak megbocsátani az oroszoknak. A konfliktus kezdete óta Oroszország csírájában fojtja el az egyet nem értés minden formáját, és az ellenzék legnevesebb alakjai börtönben ülnek, vagy elhagyták az országot. A 39 éves Jasin – aki a 2015-ben meggyilkolt Borisz Nyemcovhoz és a bebörtönzött Alekszej Navalnijhoz is közel áll – kitartásra buzdította híveit.

Kérlek, ne keseredjetek el, és ne feledjétek, hogy ez a mi országunk. Érdemes harcolni érte. Legyetek merészek, ne hagyjátok, hogy a gonosz teret nyerjen, és álljatok ellen

– hangsúlyozta.

Jasint júniusban tartóztatták le. Pere november végén kezdődött, és csak egy a sok közül, amelyet az ukrajnai háború bírálói ellen indítottak Oroszországban. Júliusban az orosz hadseregről szóló hamis információk terjesztése miatt hét év börtönbüntetésre ítélték Alekszej Gorinov moszkvai önkormányzati képviselőt.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató