2023. február 06. - Dóra, Dorottya
EUR : 384.95
USD : 352.2
Időjárás ikon-9°

Szerbia a NATO engedélyét kéri, hogy katonákat telepítsen Koszovóba

Pristina semmibe vette a washingtoni megállapodást és átadja a csatlakozási kérelmet az Európai Unióhoz 15-én - mondta Aleksandar Vučić.

A szerb államfő esti sajtótájékoztatóján közölte, a KFOR-tól kérni fogják, hogy a szerb biztonsági erők visszatérhessenek Koszovóra, és ott biztosíthassák a szerb közösség megmaradását.

Koszovó átadja a csatlakozási kérelmet az Európai Unióhoz 15-én - mondta Aleksandar Vučić. A szerb államfő esti sajtótájékoztatóján közölte, levelet küldött azon az uniós országok vezetőinek, amelyek nem ismerik el Koszovó függetlenségét. Ezek Ciprus, Görögország, Szlovákia, Spanyolország és Románia. Arra kéri őket, folytassák Szerbia területi integritásának támogatását és a béke valamint a biztonság fenntartását. Figyelmeztette őket, hogy Koszovó a nemzetközi jog megsértésére készül. A szerb államfő azt mondta, a KFOR-tól kérni fogják, hogy a szerb biztonsági erők visszatérhessenek Koszovóra, amire megvannak a jogi alapok a nemzetközi egyezmények alapján.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia:

„Nekünk, megismétlem, semmilyen illúziónk nincs, hogy nem fogadják el, vagy elfogadják. Ők számtalan okot találnak, hogy értesítsenek minket, hogy ez nem szükséges, és teljesen uralják a helyzetet. Miközben érthető, hogy ehhez nincs joguk. Keresünk majd új jogi lépéseket, amelyeket Szerbia végrehajt a jövőben.”

Vučić a koszovói szerbeket ért nyomásgyakorlásról is beszélt. A ma letartoztatott Dejan Pantićot, a koszovói rendőrség egykori tagját Priština terrorizmussal vádolja - közölte a szerb államfő. Azt mondta, azért vették őrizetbe, mert bement egy épületbe, miközben Pantić ott lakik és csak kenyeret vitt haza. A szerb elnök fotókat is mutatott az elmúlt napok eseményeiről, amelyeket azt mutatják, hogy a koszovóiak részéről milyen nyomásnak vannak kitéve az ott élő szerbek. Közölte, tárgyalt a nemzetközi szereplők képviselőivel is, tájékoztatta őket arról, hogy a koszovói hatóságok ismét megsértették a brüsszeli egyezményt. Mint mondta, 300 rendőr tört be Észak-Mitrovicába, teljes harci felszerelésben az elmúlt napokban. Az erről árulkodó képeket is bemutatta a szerb elnök. Aláhúzta, ezek a ROSU, vagyis a koszovói különleges rendőri alakulat tagjai. Vučić elmondta, a Petrović család elkobzott borát megsemmisítették a koszovói hatóságok, mivel minden fajtát összeöntöttek. A szerb államfő közölte, Belgrád segít a családnak. Kiemelte, a szerbek az elmúlt 10 évben folyamatosan tiszteletben tartották a brüsszeli egyezményt. Hozzátette, minden nap azt kérik a szerbektől, hogy térjenek vissza a koszovói intézményekbe, és tartsák tiszteletben az egyezményt, ugyanakkor az albánok nem hajlandók megalakítani a Szerb Községek Közösségét, ami szintén az egyezmény részét képezi. Azt üzente a szerbeknek, Szerbia nem adja fel, és támogatják a koszovói szerb közösséget a továbbiakban is.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató