2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Twitter-ügy: újabb iratok kerültek elő Trump fiókjának felfüggesztéséről

Újabb és újabb iratokat hoznak nyilvánosságra Donald Trump volt amerikai elnök fiókjának felfüggesztéséről.



Újabb Twitter-iratokat hoztak nyilvánosságra Donald Trump volt amerikai elnök fiókjának felfüggesztéséről. A Twitter előző vezetése idején követett tartalomszabályozási gyakorlatot bemutató belső üzenetváltások nyilvánosságra hozatalát az új tulajdonos, Elon Musk kezdeményezte.

Az úgynevezett Twitter-iratok első része múlt pénteken vált elérhetővé Matt Taibi újságíró szerkesztésében a közösségi médium felületén. A levelezések szerint Donald Trump fiókjának 2021. január 8-ai felfüggesztéséről a január 6-ai washingtoni zavargások nyomán döntött a közösségi médium tartalomszabályozó testülete.

Ahogy az egyik belső üzenet fogalmaz, az akkor még hivatalban lévő elnök elleni intézkedéshez hozzájárultak Donald Trump és támogatóinak “a választások idején és a 4+ évben tett” lépései.

Az elnök esetében 2020 októberében, néhány nappal az elnökválasztás előtt is intézkedtek egy bejegyzés miatt, amikor korlátozták a politikus közleményeinek elérhetőségét és olvashatóságát.

A pénteken megjelent, 2020 októbere és 2021 januárja közötti belső üzenetváltásokból kiderül, hogy az elnökválasztáshoz közeledve gyakoribbá váltak a Twitter és az FBI, valamint egyéb hatóságok közötti egyeztetések, amelyeken kritikusnak minősített elnöki bejegyzések is szóba kerültek. James Comer, a Képviselőház felügyeleti bizottságának republikánus tagja pénteken egy televízóinterjúban közölte, pártja vizsgálatot kezdeményez.

Kövess minket a Twitteren - LE A CENZÚRÁVAL!

Elon Musk a napokban közzétette a Twitter-cenzúráról szóló leleplezéseinek második részét is

A napokban a Twitter-cenzúra technikai összetevője került napvilágra. Minden fióknak különleges státusza volt. Ha valaki nem megfelelő tartalmat posztolt, akkor mesterségesen csökkentették a közönség elérését.
A cenzorok teljes körű árnyéktilalmat is elrendelhettek - így a felhasználó tartalma nem jelent meg a követők számára. Beállíthatták, hogy a felhasználó ne jelenjen meg a keresőben - ami lelassította a feliratkozók számának növekedését.
A "helyes" fiókok hozzászólásai ezzel szemben gyakrabban jelentek meg. Azok, akik kifogásolható tartalmakat posztoltak, bekerültek a "feketelistára" - és idővel akár teljesen ki is tilthatták őket.
A legnagyobb visszhangot kiváltó döntéseket híres személyiségek - például Trump - kitiltásáról a Twitter vezető jogászainak szűk köre hozta.
Valójában nem csupán cenzúráról van szó, hanem arról a kísérletről, hogy egy technikai modellt hozzanak létre a közösségi hálózaton a közvélemény irányítására. Musk e cenzúra technikai tartalmának egy részét meg kívánja tartani - de a felhasználók számára láthatóvá kívánja tenni.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató