2024. április 16. - Csongor
EUR : 393.05
USD : 368.85
Időjárás ikon15°

Csekk Katalin kiakadt az uniós botrány miatt: "az Európai Parlament, az európai demokrácia támadás alatt áll"

Összevissza ír a momentumos hazaáruló, aki szintén korrupciós ügyben érintett...

Az alábbiakat osztotta meg:

Felháborító és elfogadhatatlan Katar állam illegális befolyásszerzési kísérlete az Európai Parlamentben. Frakciónk, a Megújuló Európa az ügy azonnali kivizsgálását kezdeményezte.

Pénteken Eva Kaili görög szocialista képviselőt, az EP 14 alelnökének egyikét őrizetbe vette a rendőrség, mert a gyanú szerint pénzt fogadott el katari lobbistáktól. Roberta Metsola, az EP elnöke azonnal megfosztotta a jogosítványaitól, holnap reggel a funkciójából is eltávolítják. Metsola elnök ma esti beszédében úgy fogalmazott: az Európai Parlament, az európai demokrácia támadás alatt áll.

Átfogó reformokra van szükség, hogy autoriter államok ne avatkozhassanak be az európai demokráciába, sokkal ellenállóbbá kell tennünk az uniós intézményrendszert. A harmadik országok kormányait képviselő lobbistáknak regisztrálniuk kell egy kereshető adatbázisba, és nyilvánosságra kell hozni, hogy kivel találkoznak.

Az Európai Parlamentet nem fogják elhallgattatni. Akárhogy próbálkozhat a katari rezsim, a Parlament így is elfogadta a súlyos emberi jogsértéseket elítélő határozatot, aminek én is az előterjesztői között voltam. Nem fogjuk szó nélkül hagyni, hogy több ezer ember életét vesztette a futball-vb stadionjainak építése közben.

Sajnos nem újdonság, hogy a keleti önkényuralmi rendszerek gazdasági és politikai befolyásszerzésre próbálják használni az Európai Uniós intézményrendszert. Az egyik példa erre maga Orbán Viktor, aki trójai falóként orosz és kínai érdekek mentén vétózgat az Európai Tanácsban.

Európa érdekeiről van szó ‒ hihetetlenül szomorú, hogy a magyar kormánytól eddig csak trollkodásra futotta. Ha a Twitteren viccelődő Orbán Viktort valóban érdekli az ügy, reméljük, ezek után lemondja katari utazását a héten.

 

Ezzel mi van, Katika?

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató