2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Letartóztatták a becsődölt egykori FTX-vezért a Bahamákon

Letartóztatták Sam Bankman-Friedet, a csődbe ment FTX kriptovaluta alapítóját hétfőn, miután az Egyesült Államok ügyészei büntetőjogi vádat emeltek ellene, nyilatkozta a Bahama-szigetek kormánya. A 30 éves Bankman-Fried a tervek szerint kedden az FTX összeomlásáról tanúskodott volna a Kongresszusban.

Botrány: a demokratákhoz csoroghattak vissza az Ukrajnának küldött milliárdok - ebben a cikkben írtunk a botrányról.

Az egyik legjelentősebb kriptotőzsde novemberben gyakorlatilag néhány nap alatt dőlt romokba - ezzel jelentős károkat okozva az egész kriptoökoszisztéma számára -, miután kiderült, hogy az FTX likviditási gondokkal küzd, és felmerült a gyanú, hogy Bankman-Fried részben az FTX által kibocsátott tokent, az FTT-et használhatta tőkefedezetként a kriptós befektetőcége, az Alameda Research működéséhez.

SBF arra készült, hogy a kongresszusi meghallgatáson megtámadja egykori ügyvédeit, az FTX új vezérigazgatóját, valamint az - egyesek szerint az FTX bedőltét okozó - világ legnagyobb kriptotőzsdéjét, a rivális Binancet. A Reuters által látott vallomás vázlatából azt lehet tudni, hogy SBF átveréssel vádolta volna ügyvédeit és az új CEO-t. A letartóztatás után azonban nem került sor a meghallgatásra.

SBF-et bahama-szigeteki apartmanjában tartóztatták le, az Albany nevű luxuslakás-közösségben. Kedden áll bíróság elé, várhatóan kiadják az Egyesült Államoknak.

Az amerikai ügyészség elmondása szerint a vádemelés jelenleg zárt, csak kedden hozzák nyilvánosságra a vádakat. A New York Times szerint csalással és pénzmosással vádolják.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató