2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Uniós szankciókkal fenyegetik a Twittert az amerikai újságírók kitiltása miatt

Az EU szankciókkal fenyegette meg a Twitter tulajdonosát, Elon Muskot, miután több, "a cégről tudósító" újságírónak hirtelen felfüggesztették a fiókját - írja a BBC.

A New York Times, a CNN és a Washington Post újságírói is azok között voltak, akiknek a fiókjait zárolták.



Vera Jourova uniós biztos arra figyelmeztetett, hogy az EU digitális szolgáltatásokról szóló törvénye megköveteli a médiaszabadság tiszteletben tartását. (Tehát a Facebook azt tilt le, akit csak akar, a Twitternél ez már pronléma, mert a balliberális firkászokat tiltott le - a szerk.)

Az újságírók önkényes felfüggesztéséről szóló hírek a Twitteren aggasztóak. Elon Musknak tisztában kellene lennie ezzel. Vannak vörös vonalak. És szankciók, hamarosan"

- tweetelte.

A Twitter szóvivője korábban azt mondta a The Verge technológiai weboldalnak, hogy a tiltás a helymeghatározási adatok élőben történő megosztásával kapcsolatos.

Azután történt, hogy Musk úr megesküdött, hogy beperli a magánrepülőjét nyomon követő profil tulajdonosát.

A kitiltott újságírók listáján szerepel még Micha Lee, a The Intercept munkatársa, Matt Binder, a Mashable munkatársa, valamint Aaron Rupar és Tony Webster "független" riporterek.

Amikor októberben befejezte a közösségi oldal felvásárlását, Musk egy tweetben a potenciális hirdetőkhöz fordult, amelyben arról beszélt, hogy azért vásárolta meg a Twittert, mert "megpróbál segíteni az emberiségen", és azt mondta, hogy szeretné, ha "a civilizációnak lenne egy digitális főtere".

Musk nem kommentálta közvetlenül a felfüggesztéseket, de egy tweetben azt mondta, hogy

"egész nap kritizálni engem teljesen rendben van, de a valós idejű tartózkodási helyem doxxingolása és a családom veszélyeztetése nem".

"Ugyanazok a doxxing szabályok vonatkoznak az "újságírókra", mint bárki másra" - tweetelte. "Közzétették a pontos, valós idejű tartózkodási helyemet, gyakorlatilag a merénylet koordinátáit, a Twitter szolgáltatási feltételeinek (nyilvánvaló) közvetlen megsértésével".

Hozzátette: "Ha bárki valós idejű helyeket és címeket posztolna a NYT riportereinek, az FBI nyomozna, meghallgatások lennének a Capitol Hillen és Biden beszédeket tartana a demokrácia végéről!"."

A technológiai mágnás azóta létrehozott egy szavazást, amelyben azt kérdezte, hogy "most" vagy "hét nap múlva" szüntesse meg a fiókok felfüggesztését, utalva arra, hogy a döntést inkább előbb, mint utóbb visszavonhatja.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató