2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

EP-korrupció: Katar után Marokkó befolyását vizsgálják

A katari mellett marokkói szála is van az Európai Parlament (EP) eddigi egyik legsúlyosabb korrupciós ügyének, amely egy héttel ezelőtt Eva Kaili szocialista görög EP-alelnök őrizetbe vételével kezdődött, és számos baloldali EP-képviselőt érint. Az eredeti vádak elsősorban arról szóltak, hogy Katar nagy összegű pénz- és áruajándékokkal próbálta befolyásolni az Európai Parlament politikai döntéseit.

A La Repubblica című olasz napilap a napokban írt arról, hogy az olasz Francesco Giorgi – Eva Kaili élettársa –, Pier Antonio Panzeri volt olasz szocialista EP-képviselő és Andrea Cozzolino jelenlegi olasz szocialista EP-képviselő a marokkói titkosszolgálattól (Dged) kapott pénzt, és a Dgde embereivel Rabatban, Brüsszelben és Varsóban is találkoztak. A Politico brüsszeli hírportál birtokába jutott dokumentumok szerint az olasz rendőrség azzal vádolja Panzerit, hogy kapcsolatait felhasználva befolyásolni próbálta az európai parlamenti képviselőket Marokkó és Katar érdekében.  Otthonában több százezer euró készpénzt találtak – idézte az összefoglalót a Magyar Nemzet.

A Politico most a legújabb írásában felidézi Pier Antonio Panzeri és egy marokkói diplomatának – Marokkó jelenlegi varsói nagykövetének –, Abderrahim Atmounnak a szoros kapcsolatát. Ők voltak korábban az EU–Marokkó közös parlamenti bizottság társelnökei, s a jelek szerint a marokkói diplomata a kelleténél nagyobb befolyást gyakorolt arra, hogy az Európai Parlamentben kedvező döntések szülessenek az észak-afrikai országgal kapcsolatban. Atmoun Facebook-oldalán évekre visszamenőleg számos olyan fényképet találni, amelyen Panzeri – és néha Francesco Giorgi – társaságában látható. Árulkodók azok a felvételek is, amelyeken VI. Mohammed marokkói király tünteti ki az olasz politikust.

Panzeri ellen vádat emelt a belga ügyészség, amely kérte a politikus kiadatását Olaszországtól. Ebben a kiadatási kérelemben a Politico szerint az ügyészség megnevezi Abderrahim Atmount mint aki „ajándékokkal” látta el Panzerit, annak feleségét és lányát. A Politico birtokába jutott továbbá egy 2011-es keltezésű marokkói kormányzati levél, amelyben potenciális fajsúlyos szövetségesként vagy ijesztő ellenségként hivatkoznak Panzerire. Vincent Van Quickenborne belga igazságügyi miniszter is utalt arra a múlt héten, hogy Marokkó mélyen érintett lehet a korrupciós botrányban.

Eva Kailit, az EP leváltott alelnökét, valamint három társát december 9-én tartóztatták le a belga hatóságok. A gyanúsítottak azóta vizsgálati fogságban vannak. Meghallgatásukat december 22-én tartják. A belga rendőrség közel 1,5 millió eurót foglalt le a brüsszeli régióban házkutatások során a korrupciós ügyben. Az EP kedden, a strasbourgi plenáris ülésén Kaili alelnöki megbízatásának megszüntetése mellett döntött. Emellett kizárták a görögországi szociáldemokrata PASZOK pártból és az Európai Parlament Szocialisták és Demokraták  frakciójából is.

Kaili őrizetbe vett élettársa, az olasz Francesco Giorgi egy belga szocialista EP-képviselő, Maria Arena asszisztenseként dolgozott. A vádlottak között van továbbá Nicolo Figa-Talamanca, a No Peace Without Justice nevű civil szervezet igazgatója, valamint Pier Antonio Panzeri is, aki jelenleg a Fight Impunity nevű, brüsszeli székhelyű civil szervezet elnöke. Rajtuk kívül több – főleg olasz – gyanúsítottja is van az ügynek, ám Manon Aubry radikális baloldali EP-képviselő szerint az eddig őrizetbe vettek csak a jéghegy csúcsát képviselik, a korrupciós botrány legalább hatvan személyt érint, és többségük a szociáldemokraták, valamint az Európai Néppárt politikusai.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató