2024. április 27. - Zita
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

Ursulának már nincsenek meg a Pfizer vezetőjével váltott SMS-ei

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke már nem rendelkezik azokkal az SMS-ekkel, amelyeket a Pfizer vezetőjével, Albert Bourlával váltott a COVID-19 vakcinával kapcsolatos megállapodás megkötése érdekében – közölte a Bizottság szerdán közzétett levelében, amelyet a Reuters idéz.



Egy 2021 áprilisában adott interjúban von der Leyen elárulta, hogy egy hónapon keresztül SMS-ezett Bourlával, amikor egy hatalmas vakcinaszerződésről tárgyaltak.

A Bizottság azonban egy újságíró által az üzlet fontossága miatt benyújtott nyilvános hozzáférési kérelemre válaszul nem osztották meg az üzeneteket, ami az uniós ombudsman, Emily O’Reilly hivatali visszaéléssel kapcsolatos vádjait eredményezte.

A Bizottság megerősítheti, hogy az elnöki kabinet által a dokumentumokhoz való hozzáférés iránti kérelemnek megfelelő releváns szöveges üzenetek keresése nem vezetett eredményre – írta Vera Jourova igazságügyi biztos az uniós ombudsmannak címzett levélben.

A levélben a Bizottság azzal érvel, hogy a szöveges üzeneteket nem kell nyilvántartásba venni és tárolni, mivel azokat “rövid életű, eltűnő dokumentumként” kezelik. Ugyanez a kivétel az általános nyilvántartási kötelezettség alól a fontos információt nem tartalmazó dokumentumokra is vonatkozik – áll a levélben.

Az ombudsman szóvivője közölte, hogy a következő hetekben részletes elemzést kíván közzétenni az ügyben.

A szöveges üzenetek és telefonhívások útján megtárgyalt üzlet – a New York Timesnak adott interjújában maga von der Leyen is elmondta – a COVID-19 vakcinákról valaha megkötött legnagyobb szerződés volt, amelyben az EU 900 millió Pfizer-BioNTech oltás megvásárlására kötelezte el magát, további 900 millió oltás megvásárlására szóló opcióval.

Amikor az üzletet hivatalosan bejelentették 2021 májusában, az EU már több gyógyszergyártótól több százmillió adag vakcinát biztosított, köztük további 600 millió adagot a Pfizertől és a BioNTech-től a két vállalattal kötött két korábbi szerződés keretében.

A megállapodást az összes uniós kormány támogatta, de később néhányan közülük megkérdőjelezték, és most megpróbálják újratárgyalni vagy csökkenteni a Pfizer és más vakcinagyártók szállítását az oltások visszaesése és a pazarlás növekvő kockázata közepette.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató