2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

A CNN már Churchillhez hasonlítja Zelenszkijt

Mint ismert, Zelenszkij ma Washingtonba látogat a gazdáihoz.

Az amerikai lap írását változtatás nélkül közöljük.

Elemzés: Így visszhangozza Zelenszkij amerikai látogatása Winston Churchill 81 évvel ezelőtti látogatását

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök érkezése megrendítő visszhangot kelt Winston Churchill brit miniszterelnök 81 évvel ezelőtti washingtoni látogatására, amely csütörtökön, napokkal a Pearl Harbor elleni japán támadás után történt. Az a karácsonyi látogatás megszilárdította azt a szövetséget, amely megnyerte a második világháborút és felépítette a háború utáni demokratikus világot.

Zelenszkij az év elején a brit parlamentben tartott videóbeszédében nemzetének Oroszországgal szembeni ellenállását Nagy-Britannia magányos dacolásához hasonlította a nácikkal szemben az Egyesült Államok második világháborúba való belépése előtti napokban, és az amerikai fővárosba való érkezése kiélezi a párhuzamot Churchill és Franklin Roosevelt elnök korábbi találkozójával.

A két vezető napokig tartó ötletelés és megbeszélések során - Churchill rendszerében a reggelihez sherry, ebédre skót whisky és szóda, este pezsgő, lefekvés előtt pedig egy korty 90 éves brandy - a két vezető kitervelte a náci Németország és a császári Japán legyőzését, és lefektette annak a nyugati szövetségnek az alapjait, amelyet Biden Ukrajna támogatásával újjáélesztett.

Churchill, aki hónapokig epekedett az Egyesült Államok második világháborús részvétele után, és tudta, hogy ez a kulcs Adolf Hitler legyőzéséhez, látogatása során azt mondta: "Ezt az évfordulót és ünnepet távol töltöm hazámtól, távol a családomtól, és mégsem mondhatom őszintén, hogy távol érzem magam az otthonomtól".

Zelenszkij biztosan ilyen hősies fogadtatásban részesül, és reméli, hogy az USA extra támogatása azt jelenti, hogy Washington valóban "kivonta a kardot a szabadságért, és eldobta a hüvelyt", ahogy Churchill mondta a Roosevelt-kormányzatról a kongresszushoz intézett beszédében 1941. december 26-án.

Az ukrán vezető valószínűleg értékelni fogja a történelmi párhuzamokat. Churchill egyik leghíresebb háborús beszédét parafrazálta a brit parlament tagjaihoz márciusban intézett érzelmes beszédében. "Nem adjuk meg magunkat, nem veszítünk, a végsőkig megyünk".

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató