2024. április 24. - György
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

IMF-hitel nem lesz

– Szükség lesz nemzetközi hitelfelvételre 2023-ban – mondta Orbán Viktor az ukrán propagandalap, a Telex kérdésére. – Fizettünk 2021-ben 7 milliárd eurót, 2022-ben 17 milliárdot, 2023-ban 17-20 milliárd eurót fogunk fizetni az energiáért. A pénzügyminiszternek az a dolga, hogy az ország finanszírozási tervét elkészítse, ez megtörtént, kedden sajtótájékoztatót tartott róla, ma a kormánynak is bemutatja.

– Tárgyalnak az IMF-fel? – kérdeztük.

– Az IMF-hitel kizárható. Itt vaskalaposabbak vagyunk a kelleténél, azt hiszem. Az IMF az egy szuverenitáskérdés. Az IMF-fel lehetne tárgyalni, gyakran kedvezőbb kondíciójú a hitel, de azok mindig feltételhez kötöttek, olyan feltételekhez kötik, ami fáj az embereknek. Az IMF, ha nem is rézből van, de mindenképpen egy mumus, a szuverenitás elvesztése, azt, hogy nem voltál képes magadat menedzselni.

Az IMF-é a legjobb kamatozású, de legrosszabb politikai feltételű hitel. Aztán jönnek az EU-s pénzek, végül a pénzpiaci pénzek, mert ott nincsenek feltételek, nem mondják meg, hogy járj a füleden, énekelj szopránul

– mondta Orbán.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató