2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Ursula azonnali vizsgálatot rendelt el

Azonnali vizsgálatot rendelt el Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke: az uniós tisztviselőknek tisztázniuk kell kapcsolatukat Dimitrisz Avramopulosszal.

Azonnali vizsgálatot rendelt el Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke: az uniós tisztviselőknek tisztázniuk kell kapcsolatukat Dimitrisz Avramopulosszal, az Európai Unió volt migrációs biztosával, aki szintén érintett az Európai Parlament (EP) korrupciós botrányában.

A Politico brüsszeli hírlap arról számolt be, szerda délelőtt az egyes biztosi kabinetek e-mail-üzenetet kaptak, melyre reagálva arra kellett válaszolniuk, kapcsolatban álltak-e bármilyen módon Avramopulosszal 2021. február 3. és 2021. december 1. között, amikor a görög politikus a Fight Impunity (Küzdelem a büntetlenség ellen) nevű nem kormányzati szervezet tiszteletbeli elnökségi tagja volt.

A kérdések között szerepelt továbbá, hogy a címzettek a szervezet más képviselőivel kapcsolatban álltak-e. A címzetteknek rövid időn, délelőtt fél 11-ig válaszolniuk kellett, levelükben részletesen írniuk kellett arról, hogy milyen témában egyeztettek és a kommunikáció hogyan zajlott: levelezés útján vagy személyes találkozó által.

Dimitrisz Avramopulosz ugyanis a Fight Impunity tiszteletbeli elnökségi tagjaként havi ötezer eurót, azaz 2021 februárja és 2022 februárja között hatvanezer eurót keresett – erről a La Stampa olasz napilap számolt be. Ráadásul a görög politikus európai biztosoknál olyan ügyekben is lobbizott, amelyekért megbízatása nem volt felelős. A 2019-ben létrejött szervezetet egyébként Pier Antonio Panzeri volt EP-képviselő alapította, akit korrupció, valamint pénzmosás vádjával vettek őrizetbe.

A Politico egyúttal arról is beszámolt, az Európai Bizottság Dimitrisz Avramopulosszal is felveszi a kapcsolatot az ügyben.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató