2023. február 01. - Ignác
EUR : 388.99
USD : 359.18
Időjárás ikon

„A csehek veszítették a legtöbbet, a magyarok a legkevesebbet” – lengyel lap a válságról

Magyarország kivételével egyik fejlett országban sem tartott lépést a béremelkedés az áremelkedéssel – írják.

Az RMF24 nevű lengyel lap beszámolt egy friss kutatásról, amelyből az derül ki, hogy a lengyel bérek vásárlóereje egyre kevesebbet ér. Mint írták, 

szegényedünk, de nem olyan gyorsan, mint a nyugati világ nagy része.


A lengyel átlagfizetésből egyre kevesebbet lehet vásárolni, de – az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) legfrissebb adatai szerint – más fejlett országokban az infláció miatt az átlagfizetések vásárlóereje még gyorsabban csökken”.

Megjegyezték, a lengyelek eléggé jól védekeztek az infláció ellen, de csak hazánkban nem emésztette fel az áremelkedés a béremelkedést. Mint írták, „a lengyel fizetések elég jól védekeznek az infláció ellen. Magyarország kivételével valamennyi fejlett országban a béremelkedés nem tartott lépést az áremelkedéssel, de a legtöbb OECD-országban az infláció gyorsabban emészti fel a bérek értékét, mint Lengyelországban.”

„A csehek veszítettek a legtöbbet, a magyarok a legkevesebbet”

Mint írták, a nyugati világban Magyarország a kivétel, ugyanis nálunk az OECD kutatása szerint nem csökkent a bérek reálértéke. „Az infláció Magyarországon még magasabb, mint Lengyelországban, de a bérek az év során kétszer olyan gyorsan nőttek, mint nálunk” – írták. A másik véglet a kutatás szerint a csehek, ahol a legerősebben csökkent a reálérték.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató