2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Tamás Gáspár Miklós: Orbán már gyenge, hatalom nélkül trükközik

A vadliberális filozófus biztató jelnek látja a mostani tanár-diák tüntetéseket, és nem gondolja, hogy az „csak az ellenzék és a széplelkek” akciója lenne. Szerinte a maradék 8-9 millió ember is tesz lépéseket a "jobb élet irányába".

Hol látok fasizmust? Mindenhol. A fasizmus, különösen a posztfasizmus ugyanis nem diktatúra. Sőt: nem is az állam, hanem az erőszakkal, a kirekesztéssel rokonszenvező lakosság követi el. A posztfasizmus ezt a rettenetes, irracionális lendületet viszi be a közéletbe, aminek a hátrányos megkülönböztetés a legfontosabb alapeleme – lásd migráció, lásd genderkérdés”
– mondja Tamás Gáspár Miklós az ukrán propagandalapnak, a HVG-nek.

A filozófus úgy véli, ma egész Európában sokkal rosszabb a helyzet, mint sok évtizeddel ezelőtt, az egyének szintjén azonban lát pozitív fejleményeket. „Sokakban van indíttatás, hogy szebb, morálisabb, méltóbb életet éljenek. (…) Véleményem szerint a közjó immár nem várható az állami autoritástól, mert a nemzetállami szint megszűnt, csak az egyéntől, a kis közösségektől. A különböző jogvédő, szociális, emberi jogi, nővédő, kisebbségvédő, környezetvédő vagy helyi kulturális és egyéb szervezetekre érdemes figyelni” – fogalmaz.

Hozzáteszi: „Biztató jelnek látom a mostani tanár-diák-szülő tüntetéseket, amely azt bizonyítja, hogy vannak morális energiák a társadalomban, szépen tudnak viselkedni, nagylelkűen, még közeledni is tudnak egymáshoz, például az egyházi iskolák a világiakhoz. (…) Szerintem nem csak ellenzékiek és nem csak széplelkek akciójáról van szó; a maradék 8-9 millió ember is szeretne szebb, emberhez méltóbb életet élni, és tesz is lépéseket ez irányban.

Orbán Viktor nem számít sokat ebben a pillanatban. Amit csinál, az infantilis hazudozás, gyengeség, hatalom nélküli trükközés” – mondja

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató