2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Irán üzent Zelenszkijnek: türelmünk véges az alaptalan ukrán vádakkal szemben

Irán nem exportált semmilyen katonai felszerelést az ukrajnai konfliktusban történő felhasználásra, és nem fogja a végtelenségig tűrni az ilyen hamis vádakat – hangsúlyozta csütörtökön a teheráni külügyminisztérium, válaszul Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek az amerikai kongresszusban elmondott beszédére.



“Ismételten hangsúlyozzuk, hogy az Iráni Iszlám Köztársaság nem exportált semmilyen katonai felszerelést egyetlen félnek sem az ukrajnai háborúban történő felhasználásra” – fogalmazott közleményében Nasszer Kanáni iráni külügyminisztériumi szóvivő.

Megjegyezve, hogy Irán mindig is tiszteletben tartotta más országok, köztük Ukrajna területi integritását, Kanaani hozzátette:

“ZELENSZKIJ ÚRNAK FEL KELL ISMERNIE, HOGY IRÁN STRATÉGIAI TÜRELME NEM LESZ HATÁRTALAN AZ ALAPTALAN VÁDAKKAL SZEMBEN”.

Zelenszkij szerda este amerikai törvényhozók előtt felszólalva azzal vádolta Teheránt, hogy Moszkva partnere a “népirtó politikában”.

“Az Oroszországba százával küldött iráni halálos drónok fenyegetéssé váltak a kritikus infrastruktúránkra nézve. Így találta meg az egyik terrorista a másikat” – mondta.

Ukrajna és az Egyesült Államok azzal vádolta Iránt, hogy drónokat szállít Oroszországnak, azzal érvelve, hogy az orosz Geran-2 drónok valójában az iráni gyártású Shahed-136 UAV-k. Teherán a héten megjegyezte, hogy Kijev nem mutatott be semmilyen bizonyítékot ennek alátámasztására. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hangsúlyozta, hogy az orosz csapatok által Ukrajnában használt összes fegyver hazai készletekből származik.

Hoszein Amir-Abdollahian iráni külügyminiszter novemberben kifejtette, hogy Teherán “hónapokkal” a jelenlegi ukrajnai konfliktus előtt “kis számú drónt” szállított Moszkvának. Azt is bírálta, hogy Washington több milliárd dollár értékű fegyvert és lőszert juttatott Kijevbe, meghosszabbítva ezzel a konfliktust.

Csütörtöki nyilatkozatában Kanaani azt tanácsolta Zelenszkijnek, hogy “jobban teszi, ha levonja a tanulságot az Egyesült Államok támogatására támaszkodó országok egyes vezetőinek sorsából”.

Az ukrán elnök azért járt Washingtonban, hogy további fegyverekért lobbizzon a háborús erőfeszítések fenntartásához. Joe Biden amerikai elnök a látogatást arra használta fel, hogy több mint 2,2 milliárd dollárnyi további segélyt jelentsen be.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató