2023. február 01. - Ignác
EUR : 388.99
USD : 359.18
Időjárás ikon

Ukrajna azt követeli, hogy Oroszországot zárják ki az ENSZ-ből

Fosszák meg Orosországot az ENSZ Biztonsági Tanácsban a vétójogától, sőt zárják ki az egész ENSZ-ből - követeli Ukrajna. Az ukrán ukrán külügyminiszter-helyettes emellett még azt is közölte egy dpa német hírügynökségnek adott interjúban, hogy egyetlen dolgot kért karácsonyra: még több fegyvert.

Ukrajna felszólította vasárnap az ENSZ tagállamait, hogy fosszák meg Oroszországot vétójogától a szervezet Biztonsági Tanácsában és zárják ki a világszervezetből - tudatta hétfőn a kijevi külügyminisztérium.

Nem sokkal korábban Andrij Melnik ukrán külügyminiszter-helyettes a dpa német hírügynökségnek adott interjúban leszögezte: 

Ukrajnának sürgősen nyugati harckocsikra, vadászgépekre, hadihajókra, rakéta-sorozatvetőkre és lőszerekre van szüksége.

A volt berlini nagykövet úgy fogalmazott, hogy ez az egyetlen kívánsága karácsonyra, ha ez nem teljesül, akkor a háború tovább fog húzódni, és még több szenvedést, halált és pusztulást hoz Ukrajnára.  

Melnik kiemelte, hogy Kijev nagyon hálás az Egyesült Államok által vállalt "új, bátor lépésekért", de szerinte világos, hogy "még számos további tabut le kell dönteni".     

Joe Biden amerikai elnök a múlt héten Volodimir Zelenszkij ukrán elnök washingtoni látogatása során 

1,85 milliárd dollár értékben újabb katonai segélyt ígért Ukrajnának, amelynek egy Patriot típusú, nagy hatótávolságú légvédelmi rakétarendszer is része.

Putyin: megsemmisítjük a Patriot rakétákat Ukrajnában

Vlagyimir Putyin szerint Oroszország megsemmisíti az amerikai Patriot rakétákat Ukrajnában, valamint azzal vádolta a Nyugatot, hogy szét akarja szakítani a történelmi Oroszországot. Az orosz elnök szerint Moszkva kész tárgyalni, ám ezt Kijev és nyugati támogatói eddig elutasították.
Andrij Melnik az interjúban arról is beszélt, hogy úgy látják, Vlagyimir Putyin orosz elnök nagyon hosszú háborúra készíti fel az orosz hadsereget és az orosz embereket, és már minden rendelkezésre álló erőforrást mozgósít. Hozzátette, hogy az ukránok készek az utolsó leheletükig küzdeni hazájuk felszabadításáért, beleértve a Krím félszigetet is.

Ez egészen bizonyos, és független attól, hogy szövetségeseink miként cselekszenek
– jegyezte meg.

Melnik elutasította annak lehetőségét, hogy tárgyalni kezdjenek Oroszországgal, mert Kijev szerint a Kreml "pusztán blöfföl", amikor nyitottnak mutatkozik a párbeszédre. Azt pedig kategorikusan visszautasította, hogy Ukrajna esetleg feladja bizonyos területeit. "Ez elfogadhatatlan Kijev számára. Soha nem fog megtörténni" - jelentette ki.

 

 

(MTI -VG)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató