2023. február 01. - Ignác
EUR : 388.99
USD : 359.18
Időjárás ikon

Egy vécé „meggyalázta a románság latin gyökereit”, ezért elköltöztették

Egy román képviselő szerint a Szatmárnémetiben található nyilvános illemhely túl közel volt Romulusz és Rémusz szobrához.

Elköltöztettek egy közvécét Szatmárnémetiben, miután az egyik román parlamenti képviselő heves kirohanást intézett ellene – számolt be a Transtelex. Adrian Cozma, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Szatmár megyei szervezetének elnöke egész pontosan azt kifogásolta, hogy

az anyafarkas emlőiből táplálkozó Romulusz és Rémusz szobra közelében állították fel.

A képviselő szerint ezzel a város magyar vezetősége meggyalázta a románság latin gyökereit. A vécét egyébként az alkotástól – melyet a szatmári magyarok többnyire a „szopósok szobra”-ként említenek – több mint 10 méterre állították fel, egy sétány mellett.

A liberális politikus kritikáit követően azonnal lépett a városi önkormányzat: elköltöztette a vécét, és egy közleményt is kiadtak, amiben elismerik, hogy a helyszín valóban nem volt megfelelő. Szerintük a kivitelező hibája, hogy oda került, és a cég azért változtatta meg az eredetileg kijelölt helyet, mert itt könnyebben rá tudta csatlakoztatni a közműhálózatra.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató