2024. április 24. - György
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Náci kollaboráns politikus képével pózolt az ukrán vezérkari főnök

Vasárnap volt Sztyepan Bandera ellentmondásos, második világháborús ukrán politikus születésnapja, amelyet Ukrajnában több helyen is megünnepeltek. Az ukrán parlament, a Verhovna Rada kirakott egy képet Twitter-oldalára, amelyen Valerij Zaluzsnij, Ukrajna vezérkari főnöke látható egy Bandera-képpel és néhány Bandera-idézettel.

A lvivi megemlékezésről itt írtunk.

A dolog Lengyelországban nem talált pozitív fogadtatásra. 

Bandera megemlékezés az ukrán parlament hivatalos Twitter-fiókján:

Sztyepan Bandera az ukrán történelem egyik legellentmondásosabb figurája, hiszen amellett hogy a második világháborúban a Szovjetunió, majd később a náci Németország ellen harcolt egy független Ukrajnáért, egy ideig együttműködött a náci német katonai hírszerzéssel, az Abwehrrel, illetve szervezete, az OUN-B tagjai részt vettek számos lengyel és zsidó származású ember lemészárolásában Galíciában. A banderisták, vagyis Bandera követői elleni harc az Ukrajna ellen indított orosz támadás egyik gyakran hangoztatott indoka Moszkvában, Bandera emlékezete pedig Ukrajnán belül is megosztó témának számít.

Bandera egy gyilkos volt, aki lengyel civilek százezreinek szörnyű haláláért felelős 1943 és 1944 között. Számomra nagyon meglepő, hogy ukrán barátaink, miközben egy hozzá hasonló szörnyeteg ellen harcolnak, őt dicsőítik

– írta Kacper Plazynski lengyel parlamenti képviselő, a lengyel Szejm európai uniós ügyekért felelős főbiztosa.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató