2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

A legtöbb EU-tagállamnak jelentősen nőtt a kereskedelme Oroszországgal 2022-ben

A Politico táblázata bemutatja, hogy az EU-tagállamok nagy többségének jelentősen nőtt a kereskedelme Oroszországgal a háború évében – írja a Mandiner.



A lap táblázatot közölt arról, hogyan alakult az uniós tagállamok kereskedelme Oroszországgal 2022-ben, február és augusztus között. Az adatokat az Eurostat szolgáltatta. A táblázatból kiderül: a legtöbb EU-tagállamnak jelentősen nőtt a kereskedelme Oroszországgal a háború évében. Az adatok alapján Szlovénia 346 százalékkal, Luxemburg 262 százalékkal, Görögország 142 százalékkal, Ausztria 139 százalékkal, Ciprus 138 százalékkal növelte kereskedelmét Oroszországgal. Magyarország 132 százalékkal, Bulgária 116 százalékkal, Olaszország pedig 100 százalékkal növelte kereskedelmi forgalmát.

Ezen felül az unió legerősebb gazdasági hatalmai, Franciaország, Hollandia, Spanyolország és még Németország is bőven növelték kereskedelmi forgalmukat Oroszországgal.



Csak az északiak – az oroszoktól energiafronton teljesen elszakadó három balti állam, valamint Svédország, Finnország és Dánia – kereskedelme csökkent Oroszországgal, s rajtuk kívül még a távoli Írországnak zsugorodott a forgalma a keleti nagyhatalommal. Még a Politico fenti táblázatát megosztó Guy Verhofstadt belga liberális politikus is azon az állásponton van, hogy nem hatásosak a szankciók: a brüsszeli politikus szerint a kilenc szankciós csomag hatása a nullánál is kevesebb.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató