2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Ebből baj lesz... A Charlie Hebdo most Iránt haragította magára

A 2015-ös terrortámadás után újra izzanak az indulatok a Charlie Hebdo körül, miután Ali Hamenei ajatollahot kigúnyoló karikatúrákból közöltek válogatást.



Annyira feldühítette Iránt a Charlie Hebdo című, francia szatirikus magazin karikatúra pályázata, amelyre Ali Hamenei ajatollahot ábrázoló karikatúrát vártak, hogy „első válaszlépésként” bezáratnak egy Teheránban működő, francia kutatóintézetet – írja a Euronews.

A Charlie Hebdo december elején hirdette meg a pályázatát, mivel Irán legfőbb politikai és vallási vezetőjét kinevetve akarta kifejezni szolidaritását a szeptember óta az életüket kockáztatva tüntető irániakkal. A Charlie Hebdo szerkesztőségébe végül mintegy 300 pályamű érkezett be, a győztes alkotásokat pedig január negyedikén tették közzé.

Az új lapszám megjelenését Irán nem hagyta szó nélkül. Hosszein Amir-Abdollahian iráni külügyminiszter egy Twitter-posztban az ajatollahról készült karikatúrák publikálását „a vallási és a politikai hatalom elleni sértő és trágár aktusnak” nevezte, amelyekre a miniszter szerint „hatásos és határozott” válasz fog születni. Amir-Abdollahian hozzátette:

„Nem fogjuk engedni a francia kormánynak, hogy túllépje a határait. Egyértelműen a rossz utat választották.”

Az első válaszlépést már be is jelentették: mint a külügyminiszter csütörtökön közölte, a minisztérium bezáratja az Iráni Francia Kutatóintézetet a karikatúrák miatt. Korábban a miniszter behívatta a francia nagykövetet is.

„Franciaországnak nincs joga megsérteni a muszlim országok és nemzetek szentségeit a szólásszabadságra hivatkozva” – jelentette ki a külügyminisztérium szóvivője, Nasszer Kanani.

A nyertes, az ajatollahot vulgáris, akár szexuális helyzetekben is ábrázoló karikatúrákat ezen az oldalon tette közzé a Charlie Hebdo.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató