2023. március 30. - Zalán
EUR : 385.03
USD : 356.11
Időjárás ikon

Úgy tűnik, nem lesz újabb baloldali előválasztás

Közeleg a 2024-es önkormányzati választás, hátrálnak ki Karácsony mögül.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy egy dolog biztosra vehető a baloldalon: nem lesz újabb előválasztás. A lap szerint Karácsony Gergely ugyan biztos abban, hogy újra főpolgármester lesz, a DK, az MSZP és az LMP is kihátrálni látszik mögüle.

„Ahogy az 2021-ben történt, az az őrületnek egy definíciója. Az egy olyan tragédiát okozott, amit úgy hívnak, hogy a negyedik kétharmad” – jelentette ki az előválasztás ötletéről Ungár Péter az ATV-ben. Az LMP társelnöke közölte: nem fog részt venni a szocialisták által kezdeményezett előválasztásról és együttműködésről szóló tárgyaláson, szerinte ezt az évet ugyanis arra kell fordítani, hogy „koherens világképet” alakítsanak ki, képesek legyenek egy politikai ajánlatot tenni a választóknak.

Annak, hogy ugyanazok az emberek megint elkezdik ugyanazokat a dolgokat csinálni, semmi értelme nincs”

– fogalmazott. 

Úgy tűnik tehát, aligha lesz újra előválasztás, hiszen azt korábban már a DK elnöke, Gyurcsány Ferenc, illetve a Jobbik elnöke, Gyöngyösi Márton is elutasította, írják.

Karácsony magabiztos, Gyurcsány már kihátrált
„Nekem négyszer annyi szavazóm van Budapesten, mint a DK-nak, és másfélszer annyi, mint az összes ellenzéki pártnak együttvéve. Én vagyok a legnépszerűbb politikus, nem látom, hogy miért kellene aggódnom” – mondta az ATV-ben a főpolgármester, aki szerint akkor is nyerne, ha a DK, az MSZP vagy bármelyik más ellenzéki párt indítana ellene jelöltet. „Tőlem lehet előválasztás is, tök mindegy, ez nekem nem okoz problémát, egy főpolgármesteri ciklus végén még könnyebb ezt megvívni.

Ha én DK-s lennék, egy előválasztáson biztosan nem indítanék valakit velem szemben, mert nem fog nyerni”

– jelentette ki Karácsony Gerely, aki szerint nincs oka kételkednie abban sem, hogy jövőre számíthat a DK támogatására is, írják.

Ugyanakkor Gyurcsány Ferenc a Partizán című műsorban már tavaly szeptemberben belengette, hogy kihátrálhatnak mögüle: „nem alapértemezett, hogy támogatjuk”, mondta. Hozzátette: „amit neked mondanék, az neki nem lenne jó. Ha neki nem jó, az nem jó ellenzéknek.

Karácsony Gergely egy meglehetősen kicsike pártnak a volt elnöke.
Olyan kicsike párté, aminek nem lesz meghatározó többsége a következő Fővárosi Közgyűlésben. Ezek fontos történetek. Ki határozza meg és milyen módon és milyen háttérrel, hogy mit akarunk csinálni a fővárossal?”

Komjáthi Imre, illetve Ungár Péter is jelezte már: egyáltalán nem automatikus, hogy Karácsonyt támogatják majd, írják.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató