2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Olasz lap: Putyin háborúja új lendületet adott Orbán Viktornak

Az Il Foglio cikke szerint a háború kitörése után a magyar kormányfő stratégiát váltott: a külső problémák felé mozdult el.

Az Il Foglio című olasz lap arról írt, hogy az Európai Tanács vonakodott megadni Ukrajna tagjelölt státuszát az Európai Unióba való belépéshez, mert „óriási a belső megosztottság az országban”. Mint a lap fogalmaz: nemcsak egyre szigorúbb szankciókat fogadtak el, hanem azóta az EU katonai hozzájárulása is megváltozott, amellyel Ukrajna megnyerheti az Oroszország elleni háborút.

A Vlagyimir Putyin, orosz elnökkel való párbeszéd megkezdésére tett sok sikertelen kísérlet, a kétértelmű békefeltételekről szóló, nem Kijev által javasolt kétértelmű nyilatkozatok után

ma Európában is az a tudat uralkodik, hogy a gyors fegyverellátás lerövidítheti a háborút”

– emlékeztetett a lap.

Ebben érintett Németország, és nem meglepő módon Magyarország is
Az EU tagság nagyon erős motiváció Ukrajnában, és valójában Ukrajna igyekszik gyorsan haladni, továbbra is „rekordidő” alatt el akarja érni a tagságot. Putyin európai befolyása is lassítja a fegyverszállítást, hiszen kisebbségben ugyan, de nagyon jól tudják, hogyan kell cselekedni. Ebben érintett Németország, és nem meglepő módon Magyarország is – hívta fel a figyelmet az Il Foglio.

Az olasz lap kitért arra is, hogy októberben Budapest utcáin óriásplakátok jelentek meg egy nagy bombával, amelyeken a »szankciók« felirat volt olvasható. „Természetesen nem egy felvilágosító kampány részei voltak Putyin inváziójának orosz gazdaságon keresztüli megbüntetésére, hanem éppen ellenkezőleg. Megjelenésüket Orbán Viktor, magyar miniszterelnök kormánya kérte, és az volt a célja, hogy bemutassa,

Moszkva szankciókkal való megtámadásával Magyarországot büntetik”

– ismertette az Il Foglio.

Lakmusz: Stratégiát váltott Orbán Viktor a háború kitörése után
A cikk szerzője úgy véli, „Putyin háborúja új lendületet adott Orbánnak, aki hanyatló politikával közeledett a tavalyi választásokhoz, és az ellenzéki pártok összefogása is nagy kihívás elé állította”. A magyar politikát ellenőrző Lakmusz projekt arra hívta fel a figyelmet, hogy a választási kampány során, Putyin inváziójának kezdete után a miniszterelnök stratégiát váltott:

a belső problémáktól a külső problémák felé mozdult el,

követve egy olyan forgatókönyvet, amely „nem kímélte az álhíreket, például Volodimir Zelenszkij, ukrán elnök és a magyar ellenzék közötti titkos paktumot, amely Magyarországot a háborúba taszítja”.

Amikor az Europol együtt akart működni Kijevvel, hogy elkerülje a fegyverkereskedelem korábbi háborúit jellemző kockázatait, „Orbán médiája megragadta az alkalmat, hogy ennek éppen az ellenkezőjét állítsa, és képeket mutasson a balkáni fegyverkereskedőkről, amelyek azt sugallják, hogy ki tudja, hová érkezik a csomag, amit küldenek” – hangsúlyozta az Il Foglio.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató