2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Zelenszkij az ENSZ közgyűlésén akar felszólalni az orosz hadművelet évfordulóján

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ENSZ-be látogatna, hogy az Oroszország február 24-i "inváziójának" első évfordulója előestéjén felszólaljon a Közgyűlés magas szintű tanácskozásán – közölte az ukrán külügyminisztérium egy magas rangú tisztviselője.



Emine Dzsaparova, az ukrán külügyminiszter első helyettese az AP hírügynökségnek adott interjújában ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az útra csak akkor kerülhet sor, ha a biztonsági helyzet azt lehetővé teszi. Az illetékes szerint az ukrán elnök tervezi a látogatást ,de egyelőre kérdéses, hogy lesz-e alkalmas helyzet erre. A miniszterhelyettes megemlítette, hogy az ukrán hírszerzés szerint Oroszország “egy nagyon komoly offenzívára készül februárban.”
 
Ha Zelenszkij elutazik az ENSZ-be, akkor ez lesz a második külföldi útja a háború kezdete óta. Az ukrán elnök december 21-én meglepetésszerű látogatást tett Washingtonban, hogy találkozzon Joe Biden elnökkel és a Kongresszus tagjaival, akiknek megköszönte támogatásukat.

Szerhij Kiszlicja, Ukrajna ENSZ-nagykövete azt mondta, hogy a Közgyűlés február 23-án tart magas szintű vitát a háborúról, majd másnap a Biztonsági Tanács miniszteri ülése foglalkozik azzal.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató