2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Ágyhoz kötözték az embereket, akik rendszeresen rühesek voltak egy kaposvári nő illegális idősotthonában

A koronavírust sem vette komolyan, végül ezért csaptak le rá a hatóságok.



Szándékos veszélyeztetés bűntette miatt emelt vádat a Somogy Vármegyei Főügyészség egy kaposvári nővel szemben, aki illegális idősotthont működtetett.

Két kaposvári családi házból álló épületegyüttesben mintegy 30-40 idős, több esetben ágyhoz kötött embert látott el a vád szerint, akiknek a gondozása során számos foglalkozási szabályt szándékosan megszegett:

-A mozgásképtelen időseknek nem biztosított megfelelő betegágyat, emiatt rendszeresen leestek a nekik biztosított egyszerű, ágyrács nélküli heverőkről.
-Nem gondoskodott az egyik cukorbeteg sértett diabéteszes étrendjéről, ez az idős asszony súlyos rosszullétéhez vezetett.
Az illegális idősotthonban sorozatosan visszatérő rühességnek csak a tüneti kezelését látta el.

2021 márciusában végül az egyik gondozott igazoltan megfertőződött koronavírussal, de a vádlott semmilyen érdemi intézkedést nem tett annak érdekében, hogy a gondozottakat, illetve az ott dolgozó ápolókat megóvja a megbetegedés közvetlen veszélyétől.

Az idősotthont végül a hatóságok egy közérdekű bejelentés alapján járványügyi zárlat keretében kiürítették, a gondozottakat állami fenntartású otthonokban helyezték el.

A vádlott nő fia a hatóságok járványügyi intézkedését, a gondozottak elszállítását agresszív, fenyegető viselkedésével rövid ideig akadályozta, ezért neki járványügyi védekezés akadályozásának bűntette miatt kell felelnie.

Az ügyészség a Kaposvári Járásbíróságra benyújtott vádiratában az asszonnyal szemben végrehajtandó szabadságvesztés, végleges hatályú foglalkozástól eltiltás és közügyektől eltiltás kiszabására tett indítványt, míg fiával szemben pénzbüntetés kiszabását javasolta.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató