2024. április 20. - Tivadar
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Ursula az EP-bizottság előtt vallhat a sokmilliárd eurós, kétes tárgyalásairól

Az Európai Parlament Covid-19 különbizottsága az elmúlt héten megszavazta, hogy hívják a testület elé Ursula von der Leyent. Az Európai Bizottság elnöke úgy tűnik, kénytelen lesz válaszolni az EU-s oltóanyag-beszerzéssel kapcsolatos, számára kényelmetlen kérdésekre. Az uniós törvényhozás szeretné megtudni azt is, hogy pontosan miről tárgyalt ebben az ügyben a világjárvány csúcsán von der Leyen és a Pfizer vezérigazgatója – többek közt sms-ek útján. Kérdés azonban, hogy az elnök eleget tesz-e a meghívásnak.

Miután a különbizottságnak nincs jogköre arra, hogy hivatalosan beidézzen bárkit is, Ursula von der Leyen akár nemet is mondhat a meghívásra – ahogy azt megtette már korábban tárgyalópartnere, a Pfizer vezérigazgatója, Albert Bourla is. Ő végül maga helyett az egyik alkalmazottját küldte a bizottság elé.

AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG ELNÖKE A TÖBB MINT GYANÚS, BOURLÁVAL FOLYTATOTT VAKCINATÁRGYALÁSOK KAPCSÁN FELTETT KÉRDÉSEK ELŐL MÁR SZÁMOS ESETBEN KITÉRT.

Most azonban „illene" megjelennie, egyrészt, mégiscsak magas rangú vezető az EU-ban, másrészt elődje, Jean-Claude Juncker is különbizottság előtt válaszolt a Luxemburg adóparadicsommá tételében játszott szerepével kapcsolatos kellemetlen kérdésekre.

Ráadásul von der Leyen és a Pfizer-vezető előzetes tárgyalásai nyomán az EU végül több milliárd eurót költött a vakcinák közös beszerzésére, ami igen súlyos költségvetési tétel.

ÍGY VAGY ÚGY, A BIZOTTSÁG ELŐTTI MEGJELENÉS ERŐSEN AJÁNLOTT VON DER LEYEN SZÁMÁRA, MÁR CSAK AZ EP-BEN GYŰRŰZŐ KORRUPCIÓS BOTRÁNYOK MIATT IS

– ezt már EP-képviselők nyilatkozták a sajtónak.

A Politico arról ír, hogy Ursula von der Leyen „sorsa" ezúttal Roberta Metsola EP-elnök kezében van, ő dönti el ugyanis, hogy továbbküldi-e neki a meghívót a különbizottság ülésére. A dokumentum mindenesetre már az asztalán van, ahogy ezt meg is erősítette.

Amennyiben von der Leyen megjelenik a bizottság előtt, dönthet arról, hogy nyilvános vagy zárt ülést szeretne-e.

Metsola körül is gyűrűzni kezdett a botrány

Roberta Metsola EP-elnöknek közben a saját korrupciós botrányával is meg kell küzdenie. Pénteken jelent meg a hír, mely szerint

NEM CSAK DRÁGA PEZSGŐKKEL ÉS ARANNYAL HALMOZTÁK EL ROBERTA METSOLÁT, AZ EURÓPAI PARLAMENT ELNÖKÉT, HANEM EGY LUXUSSZÁLLODÁBAN TÖLTÖTT ESTÉJÉT IS ELFELEJTETTE BEVALLANI.

Egyre több részlet derül ki a súlyos korrupciós botrányról december közepe óta, amikor Eva Kaili, az EP korábbi baloldali alelnöke bukott le azzal, hogy a lakásában 600 ezer eurót találtak egy táskában.

(Origo)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató