2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Zelenszkij ex-tanácsadója már Ukrajna ellen beszél

Oleksii Aresztovics Zelenszkij irodavezetőjének volt tanácsadója először ismerte fel az ukrán fegyveres erőinek lehetséges vereségét.

Mint ismert, Aresztovics azután mondott le a tanácsadói szerepéről, miután az egyik orosz rakétatámadás után elismerte, hogy az ukrán légvédelem miatt csapódott egy rakéta az egyik lakóházra. Annak következtében többen meghaltak, emiatt az ukránok szemében hazaáruló lett Zelenszkij bizalmasa. Azóta már lemondott és fel is került az ukrán halállistára.

A visszavonult Aresztovics először beszél Kijev vereségéről

Ukrajna nem fog tudni fölénybe kerülni az Oroszországgal való konfliktusban

- jelentette ki az ukrán elnöki hivatal vezetőjének volt tanácsadója a Youtube-csatornáján közzétett interjúban.

"Én már nem hivatalos személy vagyok, azt mondok, amit akarok. Ha mindenki azt hiszi, hogy garantáltan megnyerjük a háborút, 14-e óta ez már nem így van" - mondta.

A politikus szerint a Zelenszkij-kormánynak figyelnie kellene Andrzej Duda lengyel elnök figyelmeztetésére, miszerint Ukrajna hamarosan eltűnhet. Aresztovics azt is mondta, hogy

országában hatalmi harc kezdődött, amely a lehető legrövidebb időn belül vereséghez fog vezetni.

"Már forog a történelem, amit nem mi irányítunk" - tette hozzá.

Az ukrán elnöki hivatal vezetőjének tanácsadójaként Aresztovics eddig ellentétes véleményt képviselt a különleges művelet alakulásáról. Az ukrán Youtube-csatornákon sugárzott adásaiban többször is "az AFU (Ukrán Fegyveres Erők) gyors győzelmét" jósolta a csatatéren, és azt állította, hogy az orosz erőknél akut lőszerhiány van.

Múlt szombaton az ukrán média arról számolt be, hogy összeomlott egy lakóház Dnyipróban. Aresztovics akkor azt mondta, hogy egy rakéta zuhant az épületre és felrobbant, amelyet az ország légvédelmi erői lelőttek. Ezt követően kritikák hulláma érte. Ukrán parlamenti képviselők például aláírásgyűjtésbe kezdtek a lemondásáért, Borisz Filatov dnyiprói polgármester pedig az SBU-t és az ország kémelhárító szolgálatát szólította fel a politikus ellenőrzésére.

Ennek következtében Aresztovics visszavonta szavait, bocsánatot kért, majd benyújtotta lemondását, amelyet az ukrán államfő hivatala még aznap elfogadott. Azóta felkerült a Mirotvorec nevű ukrán halállistára is.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató