2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Ukrán korrupció: sajtóhírek szerint mindent megtettek, hogy ne kerüljön nyilvánosságra

Féltek, hogy ha kiderül a mutyizás, abbahagyják a támogatásukat. Egy újságíró kitálalt a Politicon.

A Politico Europe ukrán újságírója, Veronika Melkozerova egy érdekes cikket tett közzé a Politicon: „Korrupció megírása háború idején: Az ukrán újságírók dilemmája” nevű cikkben kifejtette, hogy

folyamatos ellentét van a kormány felelősségre vonása és a között, hogy nem akarják, hogy az ellenség a rossz hírek kihasználásával aláássa az ukránokat.

Mint írta, „amikor a múlt hétvégén Ukrajnában súlyos korrupciós botrány tört ki, a riporterek kínzó dilemmával szembesültek a szakmai kötelesség és a hazafiság között. Az első gondolat, ami eszembe jutott, ez volt: »Írjak erről a külföldieknek? Vajon emiatt abbahagyják majd a támogatásunkat?«”

„Nem volt kétséges a nyilvánosságra került esetek súlyossága. A háborús gazdaság szívébe vágtak. Az egyik esetben a nyomozók azt vizsgálták, hogy az infrastrukturális miniszterhelyettes profitált-e az elektromos generátorok túlárazott szállítására kötött üzletből, míg a védelmi minisztériumot egy, a csapatok élelmezésére és étkeztetésére vonatkozó túlárazott szerződés miatt vizsgálták” – írta az ukrán újságíró a cikkben.

„Hatalmas történetek, de az Ukrajnában zajló élet-halál kérdéseket jelző időkben még kollégám, Jurij Nikolov is, aki a túlárazott katonai szerződéssel kapcsolatos szenzációt szerezte,

elismerte, hogy mindent megtett, hogy ne hozza nyilvánosságra a nyomozását.

A megállapításait a közhivatalnokokhoz vitte el, remélve, hogy talán sikerül megoldaniuk az ügyet, mielőtt végül úgy érezte, hogy kénytelen a ZN.UA weboldalon megjelentetni” – tette hozzá.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató