2024. március 19. - Bánk, József
EUR : 394.15
USD : 360.22
Időjárás ikon11°

További 10 név bukkanhat fel a brüsszeli korrupciós botrányban

A botrány egyik kulcsfigurája továbbra is börtönben marad, miközben egy vádalku keretében újabb nevek derülhetnek ki.

Továbbra is börtönben marad Eva Kaili szocialista EP-alelnök élettársa. Francesco Giorgi, a tavaly decemberben kirobbant és azóta egyre terebélyesedő brüsszeli korrupciós botrány egyik kulcsfigurája, aki még egy hónapig biztosan börtönben marad, miután meghallgatáson vett részt egy belga bíróságon – írta meg az Origo. 

Giorgi ügyvédje szerint a hónap elején Antonio Panzeri volt EP-képviselő és a hatóságok között a bűnszervezet minden elemének feltárásáról kötött megállapodás nem változtat védence helyzetén,

vagyis nem szabadulhat. 

Feltehetően az alku részeként Panzeri lányát és feleségét azonban szabadon engedték Olaszországban, miután Belgium ejtette kiadatási kérelmét. Az üggyel kapcsolatban Pascal Arimont belga EP-képviselő az Euronewsnak azt mondta, hogy a Parlamentbe vetett bizalmat minél hamarabb helyre kell állítani.

„Ez olyan, mint egy rossz film”

„A [korrupciós] ügyek túlszárnyalták a képzelet határait akkor, amikor valakik készpénzt osztogattak. Ez olyan, mint egy rossz film, amiben szerepelünk, de amiben valójában nem szerepelünk, mert az itt dolgozó emberek többsége nem volt érintett ebben. Ezeket a dolgokat ki kell vizsgálni, és szigorúan meg kell büntetni, mert vissza kell állítani az összes bizalmat, amit az emberek ebbe az intézménybe vethetnének”

– fogalmazott a képviselő. Két további gyanúsított képviselő, Marc Tarabella és Andrea Cozzolino európai parlamenti mentelmi jogát hamarosan megvonhatják, a szavazásra a jövő héten vagy februárban várható. Cozzolino egyébként a héten megjelent az EP-képviselők előtt és tagadta az összes vádat. Közben a görög sajtó arról ír, hogy

fordulat állhat be a nyomozásban, hiszen Panzeri 10 újabb korrupt politikus megnevezésére készül.  

„Tudjuk, hogy Pierre Antonio Panzeri együttműködik a hatóságokkal, és valószínűleg más neveket is meg fog említeni. Ha igaz, hogy körülbelül tíz személyt fog megnevezni, ahogy mondják, akkor a nyomozás új lendületet kap” – mondta Ale Hanna Neumann német zöldpárti EP-képviselő az ERT szerint a botrány kapcsán.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató