2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Nógrádi: Amerikai tisztogatás volt az ukrán korrupciós botrány

Fennáll a veszély, hogy ez a háború úgy eszkalálódjon, hogy az az emberiség jövőjét fenyegeti, mondta a biztonságpolitikai szakértő.

„Csacsiság!” – felelte Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő arra a felvetésre, hogy a korrupciós botrány volt a feltétele annak, hogy Ukrajna megkapja Németországtól a tankokat. A Hit Rádiónak nyilatkozó biztonságpolitikai szakértő szerint a botrányt bármelyik pillanatban ki lehetett volna robbantani, ám volt egy olyan vetülete, amiről nem beszélnek. E szerint az értelmezés szerint a botrány „a brit bekötésű ukránokat érinti”, tehát azokat rúgták ki, akik nem az Amerikai Egyesült Államokkal, hanem az Egyesült Királysággal ápolnak szoros kapcsolatokat. 

Fekete Rita műsorvezető kérdésére, hogy ez pontosan akkor mit jelent, Nógrádi hangsúlyozta, 

az ukrán politikában Nagy-Britannia teret vesztett, Amerika pedig teret nyert,

Kijev számára a meghatározó Washington és nem London. 

A Leopard 2-es harckocsikkal kapcsolatban hangsúlyozta, ezek régi harckocsik és ezekből is alig egy tucat szállítását vállalta Németország. Kitért arra is, a spanyolok tankjait a szállítás előtt fel kell újítani, mindenki a régi eszközöket ajánlja fel, hogy kisöpörje a raktárakat és megújítsa közben a saját haderejét. 

Nógrádi György arról is beszélt, hogy most már mindenki úgy számol, ez a háború két-három évig is tarthat, de 

Európa abba beledöglik”.

Emlékeztetett, az oroszok a háború kitörésekor úgy kalkuláltak, hogy kilenc nap alatt lezárják a műveleteket, az amerikai hírszerzés még ennél is rövidebb időt valószínűsített. Ha ez a háború tovább tart, mindegy, hogy a Leopardok mikor érkeznek meg, nem lesznek elegendőek ahhoz, hogy Ukrajna stratégiai áttörést érjen el. Tehát a nyugati fegyverszállításokkal Ukrajna csak azt éri el, hogy ne omoljon össze. 

Arra a kérdésre, hogy ha még két évig tartanak a harcok, mi marad Ukrajnából, Nógrádi kérdéssel reflektált: „Mi marad Európából?!” – fogalmazta meg aggodalmát. „Én nagyon gonosz leszek: a hidegháború idejében kérdezgették az amerikaiak, hogy ki halna meg Hamburgért és ki Chichagoért. Hamburgért nem, Chichagoért igen, hangzott a válasz.” Úgy látja, valóban támogatni kell a megtámadott Ukrajnát az ENSZ alapokmányának értelmében, ugyanakkor

jelenleg 30 háború zajlik a világban – miért csak egy esetében tartjuk magunkat ehhez az elvhez?”, kérdezte.

Nógrádi György szerint fennáll a veszélye annak, hogy ez a konfliktus úgy eszkalálódjon, hogy az az emberiség jövőjét fenyegeti.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató