2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Financial Times: Az Abrams tank inkább teher lesz Ukrajnának, mint segítség

Az M1 Abrams harckocsik, amelyeket Washington a közelmúltban ígért Ukrajnának, inkább terhet jelenthetnek Kijev háborús erőfeszítései számára, mintsem erősítést – jelentette vasárnap a Financial Times. Ezt a nézetet a páncélosok túlbonyolított logisztikai és karbantartási igényeivel magyarázzák.

A 70 tonnás harckocsi gázturbinás motorral rendelkezik, ami nagyobb gyorsulást tesz lehetővé, mint egy dízelmotor, de aprólékos karbantartást igényel és nagyobb mennyiségű üzemanyagot fogyaszt – magyarázta az FT.

A lap idézte az amerikai hadsereg egykori szakaszparancsnokát, John Naglt, aki szerint katonái “rengeteg időt töltöttek azzal, hogy szó szerint a légszűrőket püfölték” az 1991-es öbölháború és a 2003-as iraki amerikai invázió idején, “nagy aggodalmak” közepette, hogy a harckocsi motorja “homokot nyelt és nem utána működött”.

Az Abrams harckocsik harckészültségének fenntartása “teljesen más típusú gépeket” igényelne a Kijevnek ígért más nyugati tervezésű harckocsikhoz képest, valamint speciális eszközökre kiképzett személyzetet – emelte ki a lap. A tankok szerelőszemélyzetének kiképzése is hosszabb időt venne igénybe – számolt be a FT.

A harckocsiknak folyamatos pótalkatrész-ellátásra lesz szükségük, és “500 gallonos tartályukat naponta újratöltik” sugárhajtású üzemanyaggal, tekintettel arra, hogy gázolajjal nem működhetnek – tette hozzá.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató