2023. szeptember 22. - Móric
EUR : 385.61
USD : 361.87
Időjárás ikon29°17°

A német kormány jóváhagyta 178 Leopard 1 -es harckocsi szállítását Ukrajnába

 A német kormány jóváhagyta 178 első generációs Leopard harckocsi szállítását Ukrajnába – áll a német védelmi minisztérium honlapján közzétett hivatalos közleményben."A szövetségi kormány a Leopard 1 A5 harckocsik szállításán keresztül támogatja Ukrajnát az európai egységben és a nemzetközi partnerekkel szoros együttműködésben"

- áll a közleményben.

Megjegyzendő, hogy politikai szinten ezt a döntést a múlt héten hozták meg. A jóváhagyási szakaszt követően benyújtották a Gazdasági és Klímavédelmi Minisztériumhoz, amely engedélyt adott ki a német katonai konszerneknek az említett modellből legfeljebb 178 harckocsi kivitelére.

"Az, hogy ténylegesen hány Leopard 1 A5 harckocsit szállítanak Ukrajnába, a szükséges javításoktól függ" - tette hozzá a minisztérium.

Boris Pistorius német védelmi miniszter be nem jelentett kijevi látogatásán bejelentette, hogy több európai országgal megállapodást köt 20-25 Leopard A1 harckocsi szállításáról nyárig, 2024 elejéig pedig több mint 100 darab Leopard A1 harckocsi szállításáról. Később Kaisa Ollongren holland védelmi miniszter pontosította, hogy Amszterdam és Koppenhága részt vesz a szállításokban.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató