2023. március 24. - Gábor, Karina
EUR : 390.33
USD : 361.89
Időjárás ikon18°

Újra rengett a föld Törökországban, már 4000 fölött a halottak száma

Az Egészségügyi Világszervezet szerint félő, hogy akár a 20 ezret is meghaladhatja az áldozatok száma. Törökország középső részét újabb erős utórengés rázta meg, miközben a katasztrófa sújtotta területeken tovább küzdenek a mentőalakulatok a romok alatt rekedt túlélők kiszabadításáért.- írja az Index.

A The Guardian információja szerint már 4300-nál is több halálos áldozatot követeltek a török-szíriai határtérséget hajnalban sújtó földrengések. Törökországban a katasztrófavédelem (AFAD) 2921 halottról számolt be, Szíriában pedig legkevesebb 1444 ember vesztette életét. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) munkatársa szerint félő, hogy az áldozatok száma 20 ezernél is több lehet, mivel a tapasztalatok szerint az ilyen erősségű rengések után a halottak száma az első napok adatainak nyolcszorosa is lehet – mondta az AFP-nek Catherine Smallwood, a WHO vezető tisztviselője.

Az AFAD tájékoztatása szerint Törökországban 4758 összedőlt épületből csaknem 8000 túlélőt mentettek ki. Közben az Európai Mediterrán Szeizmológiai Központ jelentése szerint

TÖRÖKORSZÁG KÖZÉPSŐ RÉSZÉT KEDD HAJNALBAN ÚJABB, 5,6 ERŐSSÉGŰ UTÓRENGÉSRÁZTA MEG. 

Az AFAD időközben további utórengésekre figyelmeztetett. A CNN Türk török hírtelevízió szerint a katasztrófavédelmi hatóság felszólította az érintett térségekben élő embereket, hogy tartsák magukat távol a megrongálódott épületektől.

Otthonok százai hullottak darabokra

Szíriában több mint 200 házomlásól tudni – írja összefoglalójában az MTI. A szíriai egészségügyi minisztérium, valamint az ellenzéki fegyveresek uralta, északnyugati térségekben működő Fehérsisakosok segélyszervezet késő esti összesítése szerint legkevesebb 1300 halálos áldozat volt a közel-keleti országban.

A két országban több mint 15 ezer sérültről tudni.

Mindemellett a katasztrófa valós mértékét még nem lehet felbecsülni sem, mivel a hatóságok szerint számos ember rekedhetett a földmozgáskor összeomlott épületek romjai alatt. Emberek ezrei maradtak fedél nélkül, miközben a katasztrófa sújtotta török tartományokban, amelyek szíriai menekültek millióit fogadták be, fagypont körüli értékre süllyedt a hőmérséklet éjszaka.

Járhatatlan utak, közelgő hóvihar

A Care nevű segélyszervezet figyelmeztetett, hogy jelentősen ronthatja a körülményeket egy közelgő hóvihar, számos út már most is járhatatlanná vált a térségben.

A térséget hétfőre virradóan rázta meg több erős földrengés, a legnagyobb földmozgás egyes mérések szerint a 7,8-as erősséget is elérte. Az isztambuli Kandilli szeizmológiai állomás déltájban egy 7,5 erősségű rengésről tett bejelentést, a földrengés epicentruma ezúttal is Kahramanmaras tartomány volt. Az AFAD szerint 185 utórengést jegyeztek fel.

Recep Tayyip Erdogan török elnök, aki egyhetes gyászt hirdetett hazájában, 1939 óta a legsúlyosabb földrengésről beszélt.

Gázvezetékek lángokban

A közösségi médián megjelent videók tanúsága szerint gázvezetékek is megrongálódtak, miután hétfőn hajnalban több erős földrengés rázta meg Törökországot és Szíriát. Több olyan felvétel látható, amelyen hatalmas lángok csapnak fel Törökország déli részén. Több szemtanú állítja, hogy a gázvezetékek szétrobbantak és lángra kaptak a földmozgások következtében.

Az egyik felvétel Hatay városának külterületén, az Amik-völgyben készült, a természeti katasztrófa sújtotta Gazianteptől mintegy 170 kilométerre délnyugatra. A hivatalos térképek igazolják, hogy ezen a területen gáz- és kőolajvezetékek húzódnak. Egy másik felvételen a Kahramanmaras közelében húzódó gázvezeték robbanása látható.

Fatih Donmez török energiaügyi miniszter is beszélt hétfő reggel arról, hogy a földrengések következtében súlyos károk keletkeztek az ország energetikai infrastruktúrájában, beleértve a rengés epicentrumának közelében húzódó gázvezetékeket, bár robbanásokról nem tett említést.

Ötven magyar tűzoltó segít

A magyar kormány a hatalmas károk és a keresőmunka segítésére a HUNOR Mentőszervezetötven fős tűzoltó csapatát és két keresőkutyát küld Törökországba. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára elmondta, kilenc tonnányi speciális felszerelést visznek repülővel. A magyarok gépe este kilenc órakor szállt fel. A HUNOR tagjai tíz napon keresztül 24 órás munkavégzéssel, két váltásban, teljesen önellátó módon képesek étel, ital, fűtés, víz, szállás, energia és üzemanyag igénylése nélkül dolgozni.

A mentőszervezet számos gyakorlaton és európai uniós misszióban vett már részt, dolgoztak Ukrajnában, Japánban, Macedóniában, a 2014-as szerbiai árvíznél, de Magyarországon is többször helytálltak: mentettek a 2013-as történelmi dunai árvíznél, és egy fővárosi házrobbanásnál is végeztek kutatómunkát.

Készen áll a törökországi indulásra a Miskolci Speciális Felderítő és Mentőcsoport Közalapítvány. A korábban Mancs kutyával is elhíresült Spider Mentőcsoportként ismert szervezet vezetője, Lehoczki László az Index kérdésére elmondta: keresték őket Törökországból, ahol korábbi katasztrófák esetében már bizonyítottak, és most is készen állnak az indulásra.

 

(Index)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató