2024. március 19. - Bánk, József
EUR : 394.46
USD : 361.89
Időjárás ikon

Oroszország közvetlen összecsapásra figyelmeztet az Egyesült Államokkal

Az Egyesült Államok “totális hibrid háborút indított” Oroszország ellen, és a két nukleáris nemzetet a közvetlen konfrontáció felé vezető útra tereli – közölte az orosz külügyminisztérium.


Azt állítják, hogy Washington követelései az oroszországi nukleáris ellenőrzésekről cinikusak, tekintve, hogy nyilvánvaló segítséget nyújtott az orosz stratégiai nukleáris erők elleni ukrajnai támadásokhoz.

A minisztérium vádjai az Új START-szerződés, a nukleáris fegyverek csökkentéséről szóló utolsó fennmaradt amerikai-orosz megállapodás helyzetével kapcsolatos nyilvános kommentárjainak részét képezték. Az amerikai média szerint a külügyminisztérium a múlt héten értesítette a kongresszust, hogy Oroszország nem tartja be a megállapodást, mivel nem hajlandó megkönnyíteni a területén végzett ellenőrzéseket.

Az orosz külügyminisztérium szerint ez nem igaz, mivel a szerződés lehetővé teszi az ellenőrzések felfüggesztését. Washington volt az első, amelyik elkezdte megakadályozni az orosz megfigyelőket abban, hogy az Egyesült Államokban végezzék munkájukat – közölték.

A minisztérium szerint ez nyilvánvalóan egyoldalú előnyöket teremtett az USA számára, és Moszkva részéről válaszlépéseket váltott ki.

A 2010-es szerződést más környezetben írták alá, és azon az elképzelésen alapul, hogy az Egyesült Államok és Oroszország egyenrangú partnerek, akik a leszerelés révén bizalmat akarnak építeni és javítani a globális biztonságot, ahogyan azt a szerződés szövege is tükrözi – magyarázta a minisztérium. Most azonban, hogy Washington Oroszország stratégiai vereségét tűzte ki céljául, és a kétoldalú kapcsolatok minden területén fokozta a feszültséget, nem lehet általános ügymenet az Egyesült Államokkal – áll a közleményben.

“Amíg Washington nem változtatja meg Oroszországgal kapcsolatos ellenséges álláspontját és nem hagy fel a nemzetbiztonságunkat fenyegető veszélyek fokozásának politikájával”, addig Moszkva indokolatlannak, időszerűtlennek és szükségtelennek fogja tekinteni az atomegyezmény keretében javasolt jószolgálati gesztusokat.

Az orosz minisztérium nem részletezte, hogy az ukrán fél mely stratégiai nukleáris erő objektumokat támadta meg amerikai segítséggel, ami állítólag haditechnikai és információ-felderítési szempontokat érintett.

Az orosz védelmi minisztérium korábban Ukrajnát tette felelőssé a Szaratov megyei Engels légibázis elleni két támadásért. Mindkettő decemberben történt, és állítólag szovjet gyártmányú, nagy hatótávolságú drónokat használtak. Az első incidens egybeesett egy hasonló támadással a Rjazanyi területen lévő Gyagilevo repülőtér ellen.

Mindkét orosz repülőtéren stratégiai bombázó repülőgépek állomásoznak, amelyek a hagyományos, levegőből indítható rakéták mellett nukleáris fegyvereket is hordozhatnak és bevethetnek.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató