2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Szijjártó Péter bejelentette: Szíriának is segít a magyar állam a földrengés sújtotta területen

A Külgazdasági és külügyminiszter közösségi oldalán jelentkezett be, ahol beszámolt a magyar mentőcsapatok munkájáról, eddigi sikereiről, és a túlélőkről. Bejelentette, hogy a magyar kormány 50 millió forintos támogatással segíti a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkáját. A magyar túlélőcsapatok már 21 túlélőt mentettek ki a romok alól.

Szijjártó Péter a háromnapos stratégiai kormányülés után bejelentkezett a győri repülőtérről, mielőtt Üzbegisztánba utazott volna, ahol csütörtökön fontos, gazdasági együttműködéssel kapcsolatos tárgyalásokat folytat az üzbég kormány és elnöki adminisztráció tagjaival.

Elmondása szerint a kormány most is figyelemmel kíséri a törökországi földrengés következményeit. Mint kiemelte, hatvan órával a földrengés után a túlélők keresése kritikus időszakba lépett. Statisztikai adatai szerint már

8500 FELETT VAN A HALOTTAK SZÁMA, A SÉRÜLTEKÉ PEDIG LASSAN ELÉRI AZ 50 EZRET.

Mintegy százezer ember vesz részt a mentési munkálatokban, köztük a magyarok is. A magyar mentők kutatócsoportjainak száma hétre nőtt, hiszen a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Baptista Szeretetszolgálat, a Pest Megyei Kutatómentők, a Terrorelhárítási Központ és az Életjel Alapítvány mellett immáron a Református Szeretet Szolgálat csapatai is a helyszínen vannak. A Katolikus Karitász felkérésével és támogatásával pedig a Budapesti Önkéntes Mentőszolgálat tagjai is már a helyszínre érkeznek – hangsúlyozta Szijjártó Péter, aki hozzátette:

A magyar csapatok eddig 21 túlélőt mentettek ki a romok közül, akik közül öt volt gyermek. A hét mentőcsapat összlétszáma 156 fő, az ő munkájukat 28 kutya segíti. 
Szijjártó Péter beszélt arról is, hogy az ankarai egyetem hungarológiai tanszékén a tanuló diákok és az ott oktató tanárok önkéntes tolmácsolást ajánlottak fel, amely rendkívül fontos a mentési munkálatok sikeres koordinálása érdekében. Információi szerint

A FERENCVÁROSI ÉS A KISVÁRDAI LABDARÚGÓK JÓL VANNAK, AHOGYAN AZ A 18 MAGYAR ÁLLAMPOLGÁRSÁGÚ SZEMÉLY IS, AKIK A KATASZTRÓFA SÚJTOTTA TERÜLETEN TARTÓZKODNAK.

A Külgazdasági és külügyminiszter beszélt a szíriai helyzetről is, ahol 2500 fölé ment a halottak száma. Ott rendkívüli kihívást jelent a sérültek és a sebesültek ellátása, ezért 

A MAGYAR KORMÁNY 50 MILLIÓ FORINTOS SEGÍTSÉGET NYÚJTOTT A MAGYAR MÁLTAI SZERETETSZOLGÁLATNAK, AMELY A MOBILKLINIKÁIT A KATASZTRÓFA SÚJTOTTA TERÜLETEKEN ÁLLÍTJA FEL. 

Végezetül Szijjártó Péter köszönetet mondott a magyar mentőcsapatoknak, akiknek munkáját nagyra becsülik, kiemelve teljesítményüket, hogy már 21 embert tudtak kimenteni a romok alól.

Újabb túlélőket mentett ki a magyar mentőcsapat
Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint a HUNOR mentőcsapat reggel óta újabb embereket kutatott fel a török földrengés miatt keletkezett romok között. A legfrissebb jelentésük szerint eddig összesen tizenöt túlélőt sikerült kiemelniük a törmelékek alól, rajtuk kívül tizenkét áldozatot is kihoztak.

A hivatásos tűzoltókból álló hivatalos mentőcsapat egy 16 ezer négyzetméteres kárterületen egyszerre három helyszínen kutat a földrengésben eltűntek után Hatay tartományban. A magyar tűzoltók nyolc óránként váltják egymást, hiszen a munka nemcsak fizikailag, pszichikailag is megterhelő.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató