2023. június 05. - Fatime
EUR : 371.06
USD : 344.4
Időjárás ikon24°16°

Fegyverkezik Románia – 150 amerikai gyártmányú csapatszállító páncélost vásárolna

A román védelmi minisztérium (MAPN) újabb 150 Piranha 5 típusú nyolckerékmeghajtású páncélozott csapatszállító jármű beszerzéséhez kérte a parlament hozzájárulását – tudatta pénteken a G4Media.ro hírportál.

A parlamentnek küldött átirat szerint az amerikai General Dynamics vállalat a román hadseregnek szánt járműveket Romániában gyártaná le, a Romarm védelmi ipari tröszttel korábban megkötött keretegyezménye alapján.

A beszerzés értékét a MAPN 674 millió euróra becsülte (közel 262 milliárd forint.) A 100 millió euró feletti közbeszerzésekhez a parlament jóváhagyása szükséges
-emlékeztet a G4Media. A Piranha 5-ös páncélosok romániai gyártásáról öt éve állapodott meg a MAPN az amerikai tulajdonban lévő European Land Systems-Mowag vállalattal. Az akkori szerződés 227 jármű beszerzéséről szólt, amelyek közül az első harmincat még a svájci székhelyű Mowag gyártotta, a többit pedig már a Bukaresti Gépgyárban állították össze.

A román legfelsőbb védelmi tanács (CSAT) 2017-ben hagyta jóvá a hadsereg felszerelésének tízéves fejlesztési tervét, amelynek értelmében Románia 9,8 milliárd euró értékben vásárol fegyvereket és katonai eszközöket. A román hadsereg nyolc nagyszabású beruházási programot indított, ezek mindegyikének értéke meghaladja a százmillió eurót. Románia 2017-ben vállalta, hogy a GDP két százalékának megfelelő összeget fordít évente védelmi kiadásokra. Az ukrajnai háború kitörése után a CSAT úgy döntött, hogy Románia 2023-tól kezdődően a GDP 2,5 százalékára emeli védelmi kiadásait.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató