2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Kalasnyikovokkal lövöldöztek a migránsok Szabadkán

Kalasnyikovokkal lövöldöztek egymásra a migránsok Szerbiában újra. Ezúttal Szabadka mellett, a hajdújárás és Palics közti erdős részen, a magyar határhoz közel. A rendőrség gyorsan kiért, így sikerült megakadályozni a nagyobb összetűzést, de ketten így is megsebesültek.
 Két migránsbanda csapott össze egymással. Az M1 úgy tudja, hogy először csak vitatkoztak, de azután a fegyverek is előkerültek. A helyiek szerint kalasnyikov volt náluk, és az afgán migránsok kezdtek lőni a szírekre.
 
Egy szabadkai férfi látta a fegyveres leszámolást, ő szólt a rendőröknek is.
 
„Azon nyomban jelentettük a hatóságoknak, hogy intézkedjenek, mert nem vagyunk biztonságban. A rendőrség gyorsan kiért, de akkora már két komoly sebesültje is volt a fegyveres leszámolásnak. Komoly sérülések voltak biztos, mert nagyon sok vér van az úton és mindenfelé ” – mondta a szabadkai férfi.
 
A hatóságok szerint egy húsz fős afgán csoport támadta meg egy szír migránsokból álló bandát. A leszámolásban egy szír migráns életveszélyesen megsérült, őt az újvidéki klinikai központba szállították.

A másik sérültet Szabadkán látták el.

„A lövöldözésben résztvevő migránsok egy részét ide, a szabadkai befogadóközpontba szállították, azonban az illegális bevándorlók valószínűleg itt sem maradnak túl sokáig, ugyanis folyamatosan érkeznek értük a taxik, és visszaszállítják őket a szerb–magyar határszakasz közelébe, ahol feltehetően ismét embercsempészek segítségével próbálnak meg átjutni az unió területére”

– mondta az M1 tudósítója.


 
Legutóbb Zomborban lövöldöztek a migránsok, egy hónapja. A leszámolásban akkor egy migráns meghalt.
 
De néhány hónapja Horgos központjában is ropogtak a fegyverek. Szabadkán pedig hét migráns sérült meg a migránsbandák egyik leszámolásában.
 
Az embercsempészeknek és a migránsoknak is vannak fegyvereik. Ezekhez főleg a feketepiacon jutnak hozzá. Úgy tudni, hogy Szerbia határ menti területét a csempészbandák felosztották egymás között.
 
Egy afgán férfi az M1-nek arról beszélt, hogy egy összefüggő embercsempész-hálózat uralja a balkáni országokat. A hálózat ügynökei pedig már minden országban ott vannak.
„Afganisztánból indítanak el az ügynökök minket. Mindenhol vannak ügynökök. Itt is, Franciaországban is, és még számos országban vannak emberek, akik megmondják, hogy merre menjünk” – mondta egy migráns.
 
Az elmúlt hónapok lövöldözései miatt a szerb hatóságok rendszeresen razziáznak a migránstáborokban, begyűjtik és befogadóközpontba szállítják őket. A magyar határon azonban így sem enyhül a nyomás.
A Vajdaság északi települései évek óta tele vannak migránsokkal – 2015, vagyis a nagy migrációs válság óta. A helyiek félnek, sokan a falvakból a nagyobb városokba költöznek, mert azt mondják, ott jobb a közbiztonság. A fegyveres migránsbandák leszámolása pedig – szakérők szerint – csak tovább ront a helyzeten.

(Pannonrtv.com, Hirado.hu)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató