2024. április 20. - Tivadar
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Antifa-terror Budapesten: Akár 15 elkövető is lehetett a rendőrség szerint

A budapesti rendőrség négy embert vett őrizetbe a hétvégén elkövetett támadások miatt, amiket a rendőrség szerint olyanok ellen követték el, akik a ruházatuk alapján a Kitörés Emléknap résztvevői lehettek. A rendőrség hétfői sajtótájékoztatóján Nyerges Béla alezredes példátlannak nevezte a támadássorozatot, ami összesen négy támadást foglal magába.

- Február 9-én a Fővám téren három lengyelt támadt meg 7-8 ember. Különböző eszközökkel verték meg őket. Ketten súlyos töréses sérüléseket szenvedtek.

- Február 10-én Gazdagréten egy magyar férfit támadtak meg hátulról, miközben a munkahelyére tartott. Viperával és más eszközökkel verték meg, lefójták gázspray-vel.

- Szintén 10-én az V. kerületi Bank utcában egy magyar párt vertek meg öten, miközben egy koncertről tartottak hazafelé. Megverték őket, lefújták őket gázsprayvel.

- Hajnalban az I. kerületben egy német párt vertek meg egy koncert után hatan.

A rendőrség szerint az áldozatokban az volt közös, hogy bakancsot, bomber dzsekit hordtak, ami azt mutatta, hogy jobboldaliak, akár a Kitörés napjára is érkezhettek. Kérdezés nélkül támadták meg őket. Csak a gazdagréti áldozattól kérdezte meg egy nő, hogy a Kitörés Napjára érkezett-e.

A támadásoknak akár 15 elkövetője is lehetett, akik követték a városban az áldozatokat. Azonban volt olyan eset, hogy egy részük lekéste a buszt, ezért az akcióra már csak 11-en maradtak. A konkrét támadásban pedig már csak nyolcan vettek részt tevőlegesen is. Az első támadások után a rendőrök 3 támadót fogtak el a VI. kerületben, egy taxiban, miután sikerült beazonosítani őket a ruházatuk alapján. Egy magyar nőt pedig a lakásáról állítottak elő. A rendőrség szerint több támadás is történt volna, ha nem kapják el őket időben.

Az elfogottak közül hárman külföldiek: egy német férfi, egy német nő és egy olasz nő. Viperákat, kalapácsokat, olómmal bélel kesztyűket találtak náluk. Nyerges Béla szerint meglepő, hogy a támadó csoportokban milyen magas volt a nők aránya: „Meglepő volt látni a támadásokról készült felvételeken, hogy milyen nagy számú volt az elkövetők között a nők az aránya. Volt, hogy a támadásban 50 százalékban nők vettek részt, akik nem csak figyeltek, nem csak utasítottak, hanem ütlegelték a sértetteket, különböző eszközöket ők is használtak. Akár gázsprayt, akár kalapácsot, és tevőlegesen részt vettek a bántalmazásban” - mondta az alezredes.


A külföldi gyanúsítottak mindent tagadtak, azt sem mondták el, mikor érkeztek és hol laktak. A rendőrség a külföldi társszervekkel is felvette a kapcsolatot, hogy a további elkövetőket tudjanak beazonosítani.

A megtámadottak közül hárman szenvedtek 8 napon túl gyógyuló sérüléseket, főleg töréseket. Ugyanakkor a rendőrségnek nincs információja arról, hogy a támadók kést is használtak volna, Nyerges szerint nem történt késeléses támadás.

 

Itt adtuk élőben a rendőrségi sajtótájékoztatót.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató