2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Megkezdődött a Schadl-Völner per

Megkezdődött pénteken a Fővárosi Törvényszéken az előkészítő ülés, amelyben 22 vádlott állt a bíróság elé. Közöttük van a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke, Schadl György, valamint Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium egykori államtitkára – írja tudósításában az Index.



A vádlottak közül csupán Völner Pál másodrendű és R. Róbert harmadrendű vádlott nyilatkozott úgy, hogy a sajtó készíthet róluk kép- és hangfelvételt. A többi vádlott – így az elsőrendű Schadl György is – szigorúan elzárkózott a médiától.

Az ülésen az ügyészség ismerteti a vádat és – elméletileg – a vádlottaknak lehetősége van a beismerő vallomás megtételére.

9.16-kor vonultak be a tárgyalóterembe a vádlottak, akiket a bíró egyenként nyilatkoztatott arról, hozzájárulnak-e, hogy az arcképük megjelenjen a fotókon és a mozgóképeken. „Szeretem a rendet” – jelentette ki a tanácsvezető bírónő.

A vádlottak kommandósok kíséretében érkeztek az ülésterembe. A szájmaszkot viselő Schadl György baloldalt foglalt helyet, két sorral mögötte ült le felesége és édesapja. Láthatóan mindenki feszült és ideges.

Hivatali vesztegetés és annak elfogadása miatt az ügyészség Völnerre 8, Schadlre 10 évet kért. 

Ma még csak az előkészítő ülést tartják, vagyis a bíróság ismerteti a vádirat tartalmát, vagyis azt, hogy a nyomozást követően az ügyészség milyen bűncselekménnyel vádolja a vádlottakat. Emellett ezen az ülésen a vádlottaknak lehetőségük van a váddal egyezően elismerni a bűnösségüket. Ha ezt valamelyikük megteszi, akkor azzal lemond a tárgyaláshoz való jogáról és tárgyalás nélkül kapja meg az ítéletét.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató