2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Nincs atomenergetikai ágazat a szankciós csomagokban, hiába lobbizott Zelenszkij

A POLITICO információi szerint a jelenlegi EU-s szankciócsomagok egyikében se szerepel az atomenergetikai ágazat, és így természetesen a Roszatom neve sem.

Az Európai Bizottság elállt attól a tervétől, hogy a következő szankciócsomagjában szankciókat szabjon ki Oroszország nukleáris ágazatára vagy annak képviselőire – tudatta három diplomata csütörtökön a POLITICO-val.

Az EU végrehajtó testülete eredetileg azt közölte az uniós országokkal, hogy megpróbál szankciókat kidolgozni Oroszország polgári nukleáris ágazatát illetően. Az uniós vezetők múlt heti találkozója előtt pedig maga

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sürgette, hogy az Európai Unió legalább a Roszatom orosz atomenergetikai vállalat ellen hozzon szankciókat.

Ez a terv azonban kudarcot vallott – mondta az említett három diplomata a legfrissebb szankciótervezetekre utalva. Az EU szankciócsomagjai több részből állnak: A POLITICO által látott tervezetek és névtelenséget kérő uniós diplomaták szerint egyikben sem szerepel az atomenergetikai ágazat.

A fejlemény miatt állítólag több uniós diplomata máris komoly csalódottságának adott hangot.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató